Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

»Surrogatmödraskap ses som ett sätt för fattiga att tjäna pengar«

Ryssland är ett av få länder i världen som tillåter kommersiellt surrogatmödraskap. Men nu kan ett förbud vara att vänta, redan i vår.

I Ryssland var det länge tyst om kommersiellt surrogatmödraskap. Sexualpolitiska frågor som homosexualitet och abort ansågs viktigare. Men för fem år sedan hände något.

Ryska medier berättade historien om den då 64-åriga pop-divan Alla Pugatjova och hennes man som fått två barn med hjälp av en surrogatmamma. Barnen var en stor händelse i kändisvärlden. Den omåttligt populära Pugatjova och hennes man gratulerades i medierna och gjorde surrogatmödraskap känt för en bredare publik.

Så småningom började uttalanden från den rysk-ortodoxa kyrkan att dyka upp. Prästen Dmitrij Smirnov påminde om att kyrkan vill förbjuda surrogatmödraskap och att det Pugatjova gjort var en ”statskupp mot Gud”.

»Här handlar kyrkans resonemang om att surrogatmödrarna har låg moral – dessutom fördöms barnen.«

I västvärlden argumenterar surrogatmotståndare för ett förbud genom att lyfta riskerna för att kvinnan som ska föda barnet utsätts för påtryckningar, och att den som är fattig inte har något egentligt val. Det argumentet förekommer knappt i Ryssland.

Här handlar kyrkans resonemang om att surrogatmödrarna har låg moral – dessutom fördöms barnen. Teologen Andrej Kurajev menar att Pugatjovas barn »föddes i synd« och att ortodoxa kyrkan därför omöjligt skulle kunna döpa dem.

Möjligtvis var det uppmärksamheten kring Pugatjova som ledde till att parlamentsledamoten Jelena Mizulina som tillhör partiet Rättvisa Ryssland – och är arkitekten bakom Rysslands ökända anti-gaylag – 2014 försökte få igenom ett totalförbud av surrogatmödraskap.

Men det ryska parlamentets underhus duman antog inte förslaget. Enligt ryska tidningar kommer Mizulinas partikamrat Anton Beljakov nu att lägga fram ett nytt lagförslag i vår. Den här gången endast ett förbud mot kommersiellt surrogatmödraskap.

»Efter att flera andra asiatiska länder förbjudit surrogatmödraskap har de som letar surrogatmödrar vänt sig till före detta Sovjetunionen.«

Ett skäl till att frågan aktualiserats kan vara att surrogatmödraskap blivit vanligare i Ryssland. Efter att Thailand, Kambodja, Indien och flera andra asiatiska länder antingen förbjudit surrogatmödraskap eller infört lagstiftning som försvårar det, har de som letar surrogatmödrar vänt sig till före detta Sovjetunionen. Några officiella siffror finns inte men enligt brittiska BBC har ukrainska Kiev blivit ett centrum för surrogatmödrar.

Sam Everingham som arbetar för organisationen Families Through Surrogacy, och ger råd till dem som söker en surrogatmamma, säger till BBC att efterfrågan i Ukraina ökat tio gånger om de senaste två åren. Eftersom befolkningarna i Ryssland och Ukraina liknar varandra – de förstår ryska och tillåts röra sig fritt mellan länderna – är det inte orimligt att tänka sig att surrogatmödrarna ökat även i Ryssland. Men någon officiell statistik finns inte här heller.

Diskussionen i Ryssland skiljer sig på flera sätt från den i Europa och USA. Här betonar de som är för kommersiellt surrogatmödraskap ofta att det innebär en ekonomisk möjlighet. I västländer framhålls inte sällan att surrogatmödrar skulle ha altruistiska motiv. Något som knappt nämns i den ryska debatten. Istället framställs surrogatmödraskap som ett sätt för fattiga kvinnor att tjäna pengar.

»Hon tog nyligen ställning för ett förbud mot surrogatmödraskap genom att hänvisa till att det möjliggör för homosexuella att bli föräldrar.«

»Barn ska ha inte ha föräldrar av samma kön, som i Europa«, sa hon i en intervju. Men Poklonskajas argumentation haltar eftersom surrogatmödraskap faktiskt är förbjudet i de flesta europeiska länder.

Om Ryssland inför ett förbud skulle det innebära att de istället följde efter Europa. Anton Beljaov, som står bakom det kommande lagförslaget, menar sig också bry sig om barnens bästa. Han säger att det finns forskning som visar att barnet knyter an till surrogatmodern under graviditeten och att lämna henne innebär stress.

När man följer frågan i ryska medier är det påtagligt hur viktig kyrkans uppfattning är. Deras ståndpunkt nämns i nästan alla artiklar om surrogatmödraskap. Och nu har kyrkan alltså stöd av ett antal färgstarka parlamentsledamöter.

Om det räcker för att övertyga duman att införa ett förbud återstår att se. Förslaget vänas komma under våren 2018.

David Isaksson

Frilansjournalist baserad i Moskva.


Läs mer

Homofobiskt lagförslag i Ryssland möter motstånd

Reportage: Danska Elisabeth födde barn åt ett svenskt par

Ottars valguide: Så här sa de svenska partierna om surrgoatfrågan inför riksdagsvalet 2014

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.