Taggat med: Ryssland

Sexualupplysning, Putin och kyrkan

Den feministiska bloggaren ryska Tatiana Nikonova kämpar för att ge en annan bild av kön, sex och relationer än den som sprids i ryska skolor: »I lärarhandledningen står det att en kvinna måste lyda under en man«. I höst är hon aktuell med boken Sexualkunskap för unga i hemlandet.

»Surrogatmödraskap ses som ett sätt för fattiga att tjäna pengar«

Ryssland är ett av få länder i världen som tillåter kommersiellt surrogatmödraskap. Men nu kan ett förbud vara att vänta, redan i vår.

Gays with guns

Hbtq-hatande storpolitik legitimerar trakasserier och våld. Efter massakern på klubben Pulse i Orlando för ett år sen uppmanar organisationer som Pink Pistols queers att beväpna sig. Motrörelsen Gays against Guns resonerar precis tvärtom.

»Putin låter Tjetjenien bli en experimentverkstad«

Tortyr och offentlig uppmaning till mord – den senaste tidens brutala förföljelser av homosexuella män i Tjetjenien kan vara den allvarligaste någonsin i regionen. Efter en omröstning i går kräver EU-parlamentet att Rysslands Vladimir Putin ska stoppa utrensningen, och EU-länderna ska erbjuda de förföljda skydd.

Krympande queera rum

Sankt Petersburg 2016. En mardröm där väggarna kryper närmare. Sanna Samuelsson samlar berättelser om hur och var queert liv kan äga rum i Putins Ryssland.

Homofobiskt lagförslag i Ryssland möter motstånd

Ett ryskt lagförslag om att förbjuda män att visa kärlek för varandra fick igår kritik av en statlig kommitté. Idag planeras en omröstning i ryska duman och nu finns gott hopp om att det homofoba förslaget skrotas.

I praktiken har Ryssland legaliserat diskriminering

Sedan Ryssland 2013 instiftade en lag som förbjuder spridning av information om hbtq-frågor till minderåriga har diskrimineringen mot hbtq-personer i princip legaliserats. Det visar en rapport från Human Rights Watch.

Rysk tv sexualiserar ukrainska aktivister

I Ryssland utmålas ukrainska aktivister som »homosexuella från EU« och »sexuellt frustrerade hysteriska kvinnor«, enligt en ny statlig tv-dokumentär. Den intensiva nationalistiska propagandan har sexualiserats.

Kan Putin Rysslands historia?

Landets konservativa ledare hävdar att homosexualitet är en västerländsk livsstil som inte passar in i »det andliga Ryssland«. Men har de verkligen koll på sin egen historia? För i den finns det såväl transkurtisaner och sibiriska schamaner med ett tredje kön, som hyllade hbtq-personer som Gogol och Tjajkovski.

»Vi är fienden nu«

En gigantisk depression hotar Rysslands hbt-samhälle. Ottars Anna-Maria Sörberg träffar redaktören Milena som fått sparken från sitt restaurangjobb, och bara några dagar efter detta reportage skrevs flyttade från landet.

Sidor

Prenumerera på RSS - Ryssland