Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
15

#1 2015
Framtiden

I Ottars framtidsnummer blickar vi mot en värld då foster växer i konstgjorda livmödrar eller i surrogatgrisar och det finns fem genetiska föräldrar till ett barn. Vi medicinerar bort mens och tar piller som skyddar mot hiv. Och sexet, ja det är virtuellt. Men även om ett helt gäng föräldrar med barn som vuxit utanför kroppen blir en ny form av familj, är det likväl en familj. Och det virtuella sexet fungerar visserligen, men vi vill ändå ha kroppskontakt.

LEDARE: Vi böjer oss inte
Ottars chefredaktörer
Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist skriver om rökbomben som skulle skrämma till tystnad.

SEXPOLIS
Huvudvärk och piskrapp över homofobiska domare och politiker. Orgasm över ny teknik som gör omöjliga graviditeter möjliga.

JUST NU: »Äntligen är det någon som bryr sig om oss«
Nils Beckmans motbevisar i sin nya avhandling fördomen om att äldre inte har sex.

SERIE: Elin Lucassi har feministiska fördomar.

Kåta favoriter
Aldrig mer pajiga sextexter à la Nilsson och Ledin. Annah Björk hör Silvana Imam, Ansiktet och Melo utmana våra fantastier i 10-talets lustpoesi.

KRÖNIKA: Bara en hungrig kropp
Valerie Kyeyune Backström ser vita utnyttja sexualiseringen av svarta i sin egen frigörelse.

TEMA: FRAMTIDEN
Framtiden tecknas ofta som ett dystopiskt urbant landskap med spejsade fantasihus och flygande fordon. En hyperteknologisk värld där människorna är robotliknande cyborger. Tekniken är både en revolutionerande skapare och människans fiende. Författaren William Gibson som 1994 lanserade begreppet cyberspace, har i sin nya bok
The Peripheral gått back to nature. I en högteknologisk framtid vill människan tillbaka till en tryggare och enklare tid. Men det behöver inte vara en moralkonservativ våt dröm, utan snarare en mer tillåtande värld, som möter fler människors drömmar.

Alla kan få barn
Jenny Nordlander simmar in i stamcellsforskningens universum i en framtid där alla, oavsett kön, ålder och relationsform, kan få barn.

Hej då graviditet
En gris till morsa? Ana Udovic skriver om surrogatgrisar och artificiella livmödrar som banar väg för en helt ny form av graviditet.

KRÖNIKA: En värld utan rasism
Tomas Hemstad om att rasism och sexism verkar vara svårare frågor för ungdomskulturen än klimatkatastrofer och klasskrig. Lösningen heter afrofuturism.

TESTET: Pixelligg – SE FILMEN HÄR!
Inti Chavez Perez, Bianca Kronlöf och Ylva Maria Thompson drar på sig den virtuella dataspelshjälmen och testar kåtpotentialen i cyberspace. 

Heteromännens domän
Sexet i tredje vågens virtuella verklighet behåller den manliga blicken, konstaterar Hugo Ewald.

Ett liv utan mens
Med p-piller som skjuter upp mensen i månader eller till och med år försvinner både blödningar och pms. Men är det frihet eller förtryck? Sarah Clyne Sundberg undrar.

I spåkulan
Betald sextimme på arbetstid, ROM-avdraget och tillfällig abort – Ottar siar om sexet 2050.

Framtidens sexualpolitik
Alla tycker olika när Åsa Secher frågar riksdagsledamöter från Fp, M, S och V om vad som finns på den politiska sexradarn.

FN om världens framtid
Nu ska världens utvecklas hållbart, men hur? Förhandlingarna pågår.

Sexualupplysning 2.0
Unga söker svar på sexfrågor från självutnämnda eller ofrivilliga upplysare på sociala forum. Men experten litar på att tonåringar är källkritiska, skriver Hugo Ewald.

Hiv-pillret som funkar
För Kevyn Jacobs är den smått revolutionerande, tabletten som skyddar mot hiv och tar bort den ständiga ångesten.
Sarah Clyne Sundberg skriver om den förebyggande behandlingen PrEP.

Räkna inte ut hiv-vaccinet
Sydafrikanska forskare tror på lansering av ett vaccin mot hiv inom en snar framtid – trots att det bara kommer ge ett begränsat skydd. Jedi Ramalapa rapporterar från Johannesburg.

——–

Bortom havet
Homosexuella syriska flyktingar i Beirut är dubbelt utsatta och drömmer om frihet på andra sidan havet. Rebecka Bülow har träffat Sein och Vincent.

Lyckan: Jag är jag
Efter 56 år har Ashley-Terese Aronsson fått kroppen hon skulle haft vid födseln. Anna Nilsson har följt hennes livs viktigaste resa.

RECENSIONER: Johan Hilton har sett The Imitation Game, Anna-Maria Sörberg har läst Sexualpolitiska nyckeltexter och Jenny Nordlander har plöjt “H”.

Omslag av: Agga Stage

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Artiklar

Kåta favoriter

Aldrig mer pajiga sextexter á la Nilsson och Ledin. 10-talets lustpoesi med Silvana Imam, Ansiktet och Melo utmanar dina fantasier.

Extra

I spåkulan

Tillfällig abort, lesbisk påve och statligt sanktionerad sextimme på arbetstid. Redaktionen siar om sexualpolitik anno 2050.

Artiklar Kroppen

Hej då graviditet!

En gris till morsa? Ana Udovic om vem som föder framtidens barn.

Artiklar

Alla kan få barn

I sviterna av framtidens stamcellsforskning står vare sig kön, ålder eller relationsform i vägen för barnalstrandet.

Extra

Pixelligg

Inti ChavezPerez, Bianca Kronlöf och Ylva-Marie Thompson drar på sig den virtuella dataspelshjälmen och testar kåtpotentialen i cyberspace.

Reportage Kroppen

Ett liv utan mens

Låter en mensfri framtid lockande? Det finns p-medel som gör det möjligt. Men debatten om »mensfrihet« delar forskare och feminister.

Krönika

En värld utan rasism

Tomas Hemstad om science fiction-genren afrofuturism, där världen byggs av svarta kvinnliga röster.

Krönika Kroppen

Bara en hungrig kropp

Valerie Kyeyune Backström ser vita använda sexualiseringen av svarta i sin egen frigörelse.

Ledare Abort

Vi böjer oss inte

Anna Dahlqvist och Carolina Hemlin tar gärna debatter. Men inte med dem som gömmer sig bakom rånarluvor.