Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

”Äntligen bryr sig någon om oss”

Nils Beckman har doktorerat på en avhandling om äldres sexualitet. Foto: Beatrice Törnros

Så reagerade en 97-årig man när forskaren Nils Beckman frågade om han ville vara med i en undersökning om äldres sexualitet. Nu sätter hans forskning punkt för tabut om att äldre inte har sex.

Mannen blev besviken när forskarna erbjöd sig att komma hem till honom och ställa sina frågor. Han hade hoppats på att få besöka dem, och träffa andra människor. Många 97-åringar lever inte i en relation och fler kvinnor än män som är ensamstående. Bristen på sociala möten är en anledning till att den sexuella aktiviteten är mindre bland de allra äldsta, menar Nils Beckman.

— Vi frågar om beröring, kyssar och kramar. 14 procent av de 97-åriga männen uppger att de har det regelbundet. Men bara två procent av kvinnorna. Jag drar slutsatsen att det beror på att de lever mer ensamma.

»Att de själva är positiva till sexuell aktivitet i sin egen ålder, att de sexdebuterat tidigare, att de anser sig må bättre fysiskt och psykiskt.«

Nils Beckman och kollegorna vid Göteborgs universitet har sedan 1970-talet undersökt hur mycket sex olika generationer av 70-åringar har. Och det råder inga tvivel om att aktiviteten har ökat över tiden. Framförallt bland kvinnor. Anledningarna är flera.

— Att de själva är positiva till sexuell aktivitet i sin egen ålder, att de sexdebuterat tidigare, att de anser sig må bättre fysiskt och psykiskt och att det blivit vanligare med sambo- och särborelationer. Negativa faktorer kan vara att man har mer än en sjukdom eller om man varit rökare. Då är man mindre sexuellt aktiv.

I tidigare undersökningar har ni bara frågat om heterosexuella samlag. Varför?

— När hälsoundersökningen som frågorna om sex ingår i drog igång 1971, var det ett väldigt motstånd mot att ens ha med ämnet sex. De som ingick i studien hade växt upp med att homosexualitet var olagligt. Ska vi kunna jämföra grupper så måste vi ta med samma frågor som vi hade då. Sedan har vi med öppnare frågor i dag då deltagarna själva definierar vad sexuell aktivitet innebär. Och samkönat sex finns med.

— Pratar man om bara penetrerande samlag så är fler äldre sexuellt aktiva nu än tidigare. Men de har även sex på andra sätt och räknar man in fler praktiker än samlag är skillnaderna nu jämfört med tidigare ännu större.

Helena Björk är frilansjournalist



Läs mer

Mer om äldre och sex på Ottar.se

http://www.www.ottar.se/artiklar/ldre-och-sex-hur-funkar-det

http://www.www.ottar.se/artiklar/ldre-m-n-vill-ha-n-rhet-inte-bara-sex

http://www.www.ottar.se/artiklar/ldre-s-ker-lust

http://www.www.ottar.se/artiklar/dig-ska-jag-lska-livet-ut

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.