Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
19

#2 2019
MOTSTÅND

Vi lever just nu i en tid där där nationalistiska, konservativa och religiösa krafter gärna vill sätta agendan kring vad en familj är, vem som bestämmer över en graviditet, vem du får älska och vad kön är. Men motkrafter mobiliserar.

Vill du köpa lösnummer av Ottar? Beställ online på RFSU:s materialbutik eller Pressbyrån.

INNEHÅLL #2 2019

LEDARE: Abortkampen har vaknat!

Motståndet mot abort hårdnar i USA och Europa. Men engagemanget för rätten till abort har ökat. Världen har vaknat i abortfrågan, skriver Ottars chefredaktör Carolina Hemlin.

JUST NU: ”Det saknas psykologiska perspektiv på sex”

Psykologen Johanna Ekdahl har skrivit en sexbibel med tips på hur man kan använda psykologiska strategier för att få ett bättre sexliv.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

​​▶ TEMA MOTSTÅND

Vi lever just nu i en tid där frågor om våra kroppar, sexualitet och identitet görs till slagträn i en storpolitisk debatt. En tid där nationalistiska, konservativa och religiösa krafter gärna vill sätta agendan kring vad en familj är, vem som bestämmer över en graviditet, vem du får älska och vad kön är.

Förtrycket som en sådan politik kan leda till blir extra tydligt när 11-åriga våldtagna flickor förbjuds göra abort, som vi berättar om på sidan 8.

Men motkrafter mobiliserar. Motstånd mot förtryck och normer är en grundpelare i den queera rörelsen, som fick sitt moderna startskott i Stonewallrevolten för exakt 50 år sedan.

Motstånd kan göras i form av text, att berätta sin historia, skapa trygga rum eller att skamlöst festa loss. Men hur ofta måste man ta fajten, och vad händer när en inte orkar, eller vågar? Som Diana Mulinari säger på sidan 22, det här är också en tid av omsorgsarbete. Vi måste ta hand om varandra.

Global allians mot genus

Anna-Maria Sörberg synar en global rörelse av nykonservativa och religiösa som gjort ”genusideologin” till sin främsta fiende.

Nöjesparksnationalism

Korsriddare, nationalism och krigsromantik. Emma Sofia Deodorson besöker en fransk nöjespark som blivit en smältdegel för europeisk nationalism.

GALLRAT: Hivepidemi ökar stöd för rysk sexualundervisning

I Ryssland har det blivit mindre tabu att prata om sex och sexuellt överförbara sjukdomar och en hiv-mottagning har fått en utmärkelse av hälsoministeriet.

Kamp möter hat

Det ökade motståndet mot frågor som rör genus, feminism och trans tar sig skiftande uttryck. Elina Panke lyssnar till fem röster som mött motstånd som aktivister, privatpersoner eller yrkesmänniskor.

KRÖNIKA: Jag slog inte tillbaka

Motståndet är en grundpelare inom både queer kultur och feminism. Men om man inte orkar? Joel Mauricio Isabel Ortiz undrar vad som händer när man inte orkar eller vågar stå upp för sig själv.

ESSÄ: Nätterna är våra

Fest och njutning är mer än lättsinne och ytlighet. Det kan vara ett sätt att bryta mot normer kring hur man ska leva. Psykologen och författaren Mariana Muscarsel Isla tycker att vi måste kräva mer än att bara överleva.

Ny utrensningsvåg av hbtq-personer

Lesbiska kvinnor som förföljs, mördas och våldtas. Tomas Hemstad riktar blicken mot en ny utrensningsvåg av hbtq-personer i Tjetjenien.

KRÖNIKA: Kramar med konsekvenser

Maria Lönn om hur samhällets krav på heterosexualitet gör att en kram inte bara är en kram.

Fetisch fighter

Fetischism har sedan länge slutat stämplas som en sjukdom.  Tio år senare tecknar Ulrika Hammars porträtt av fetischisten David Jatko en bild av en fortsatt okunnig omgivning.

Hur ska vi förstå transfobin?

Har motståndet mot transpersoner ökat? Joel Mauricio Isabel Ortiz pratar med Signe Krantz och Aleksa Lundberg, som varit del av vårens diskussioner om transvård och inkludering.

Fem månadslöner för en karta p-piller

I Venezuela har den ekonomiska krisen gjort preventivmedel till en lyxvara. I ett land av osäkra aborter och tonårsgraviditeter har Linnea Fehrm träffat en hemlig abortpiller-volontär.

SERIESPECIAL: Ottar bad serieskaparna Josephine Baird, Elin Lucassi och Valentina Mazzarelli att tolka motståndet.

Elin lucassi om original-Ottars kamp

Josephine Baird undar – hur en står en emot en värld som blir allt hårdare

Valentina Mazzarelli: Vad får man om man kombinerar en abortmotståndare och en dödsstraffsivrare?

​​▶ Salongen

RECENSION: FILM Kniven i hjärtat är en njutning från början till slut, skriver Tomas Hemstad.

RECENSION: BOK Korståg mot korsetten är ett fascinerande nedslag i feministisk historia, skriver Loretto Villalobos.

INTERVJU: Sexstrejken

I Åsa Hellbergs nya bok Sexstrejken startar ett gäng gymnasietjejer en sexstrejk för att får slut på trakasserier och dickpics.

​​▶ ”Sex i siffror” om Italien, Hej aktivister, och 3 x queer kultur.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

​​▶ DESSUTOM

FOKUS: När abort blev mord

Elvaåriga Lucia i Argentina blev gravid efter en våldtäkt men nekades abort. I vecka 23 utförde två läkare en abort för att rädda hennes liv. Nu utreds de för mord på fostret. Kinga Sandén berättar deras historia.

Bunden till repen

Den japanska repkonsten shibari/kinbaku har seglat upp som en stark trend både i Sverige och utomlands.  Ottars Clara Lee Lundberg träffar shibariutövare som talar om repens lockelse.

Hallå där, Christoffer Rahm                      

I en pågående studie undersöker forskaren Christoffer Rahm vid Karolinska Institutet om KBT på darknet kan få folk att sluta sprida övergreppsmaterial på barn.

PULSEN: Spermaoro efter Brexit

Britterna är beroende av dansk sperma och nu vädras oro för hur Brexit kommer att påverka den brittiska importen av danska spermier.

OMSLAG
Rudy Loewe
rudyloewe.com

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Krönika HBTQI

Kramar med konsekvenser

Maria Lönn om hur samhällets tvångsmässiga heterosexualitet gör avtryck i kroppen.

Porträtt

Fetisch fighter

För tio år sedan skrotades sjukdomsstämpeln för fetischism, men lite har hänt sedan dess. David Jatko är öppen och stolt,

Porträtt HBTQI

Kamp möter hat

Det ökande motståndet mot genus, feminism, antirasism och frågor som abort och trans tar sig skiftande uttryck. Ottar lyssnar till

Ledare Abort

Abortkampen har vaknat!

Ottars chefredaktör Carolina Hemlin skriver om frågan som återuppväckts i den sexualpolitiska debatten.

Reportage

Global allians mot genus

Anna-Maria Sörberg synar den globala rörelse som utsett »genusideologin« till sin huvudfiende. Men hittar även motkrafter som mobiliserar.

Serie Abort

SERIE: Valentina Mazzarelli

Vad får man om man kombinerar en abortmotståndare och en dödsstraffs-ivrare? Och vad exakt är påven beredd att förlåta? Serietecknaren

Serie HBTQI

SERIE: Josephine Baird

Vad gör en när en inte orkar vara »out and proud«? Josephine Baird om motståndets olika tillvägagångsätt.

Reportage Abort

När abort blev mord

11-åriga Lucia blev gravid efter en våldtäkt men nekades abort. Två läkare utförde ett kejsarsnitt i vecka 23 för att

Intervju HBTQI

Hur ska vi förstå transfobin?

Har motståndet mot transpersoner ökat i samhället, och inom feminismen? Ottar pratar med Signe Krantz och Aleksa Lundberg, som varit