Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

5 råd från parterapeuten – så tar ni er igenom separationen

Foto: Daniel Ivarsson/RFSU.

Psykologen och parterapeuten Sofia Backman listar fem råd för att underlätta separationen, även om ni måste bo under samma tak.

Sofia Backman. Bild: Privat.

1. Bestäm vilka regler som gäller.

Sätt er ner och kom tillsammans överens om hur er relation ska se ut. Ska ni fortsätta bo ihop som kompisar? Betyder det att ni ska träffa andra? Eller ska ni låta bli att dejta tills ni hittat varsitt boende?

2. Planera.

Ta kontroll över det som går att kontrollera genom att schemalägga hur vardagen ska se ut. Särskilt om det finns barn med i bilden är det viktigt att där finns struktur.

3. Markera nystarten.

Gör små fysiska markeringar, som att sova i skilda rum eller göra om dubbelsängen till två enkelsängar. Den sortens mikrotransformationer kan hjälpa er att förstå att saker förändrats, trots att ni fortsätter att bo ihop.

4. Varannan vecka, om ni har barn.

Även om ni inte flyttat isär kan ni redan nu prova på att ha huvudansvaret för barnen varannan vecka. Barn vars föräldrar delar lika på vårdnaden mår bättre än barn där en förälder tar merparten. Passa på och kom in i rutinerna redan nu.

5. Bo hos en kompis.

Om den ena parten är väldigt sårad och ledsen kan det vara omöjligt att hålla sams. Se om du har någon kompis du kan bo hos varannan vecka, och flytta in och ut ur det gemensamma hemmet tills det har lugnat ner sig

Läs också reportaget Bostadsbrist som låser in oss

Fler artiklar

Reportage

Effektiv metod läker trauman

Idag finns effektiv behandling mot trauma och PTSD med snabba resultat. Men varför vet inte fler att den finns?

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?