Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

5 råd från parterapeuten – så tar ni er igenom separationen

Foto: Daniel Ivarsson/RFSU.

Psykologen och parterapeuten Sofia Backman listar fem råd för att underlätta separationen, även om ni måste bo under samma tak.

Sofia Backman. Bild: Privat.

1. Bestäm vilka regler som gäller.

Sätt er ner och kom tillsammans överens om hur er relation ska se ut. Ska ni fortsätta bo ihop som kompisar? Betyder det att ni ska träffa andra? Eller ska ni låta bli att dejta tills ni hittat varsitt boende?

2. Planera.

Ta kontroll över det som går att kontrollera genom att schemalägga hur vardagen ska se ut. Särskilt om det finns barn med i bilden är det viktigt att där finns struktur.

3. Markera nystarten.

Gör små fysiska markeringar, som att sova i skilda rum eller göra om dubbelsängen till två enkelsängar. Den sortens mikrotransformationer kan hjälpa er att förstå att saker förändrats, trots att ni fortsätter att bo ihop.

4. Varannan vecka, om ni har barn.

Även om ni inte flyttat isär kan ni redan nu prova på att ha huvudansvaret för barnen varannan vecka. Barn vars föräldrar delar lika på vårdnaden mår bättre än barn där en förälder tar merparten. Passa på och kom in i rutinerna redan nu.

5. Bo hos en kompis.

Om den ena parten är väldigt sårad och ledsen kan det vara omöjligt att hålla sams. Se om du har någon kompis du kan bo hos varannan vecka, och flytta in och ut ur det gemensamma hemmet tills det har lugnat ner sig

Läs också reportaget Bostadsbrist som låser in oss

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.