Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar

6 myter om mat och sex

Finns det mat som faktiskt ökar sexlusten, eller rent av kan bli din död? Ottars experter reder ut sex vanliga myter om mat och sex.

Richard Tellström. Foto: Thomas Szendro

1.Ostron gör dig kåt

Svar: I antropologi brukar det pratas om något som heter likhetsmagi. Där ostron liknats vid ett sköte och sparrisen med en erigerad lem, men mer än så är det inte. Även falukorv, gröt eller blodpudding kan nog förföra om den bara äts på rätt sätt och med rätt person, säger måltidsforskare Richard Tellström.

2. Ät godis och socker så får du svamp i underlivet

Svar: Det här är omtvistat, men flera nyare studier visar att det inte finns någon sådan koppling. Samma sak gäller kring att smörja underlivet med yoghurt eller filmjölk för att minska svampen, det funkar inte heller, även om det kan ha en svalkande effekt, säger Suzann Larsdotter.

Helena Järdåsen.

3. Ägg eggar lusten

Svar: Nej tyvärr, det finns ingen mat som rent fysiologiskt ökar sexlusten. Ägg är en väldigt bra proteinkälla och det är klart att energi är viktigt. Om man äter för lite, och gör det över tid så kan det påverka sexlusten, men det handlar om en överlevnadsstrategi för kroppen, inte vad du äter, säger dietist Helena Järnåsen.

4. Persika, passionsfrukt och sparris ändrar doften på lubrikation och sperma?

Svar: Det finns faktiskt livsmedel där lukten kan gå igen just i sperma, till exempel sparris, cigarettrök, vitlök och kanel, men det är skillnad på sperma och lubrikation. Att äta söta frukter
påverkar inte pH-balansen i underlivet eller lubrikationen, utan den lite surare lukten i slidan får man helt enkelt leva med, säger Helena Järnåsen.

5. Spansk fluga ökar potensen

Svar: Ett dödligt missförstånd! En väldigt grön skalbagge som i delar av Europa antagits ge afroditiska effekter för personer med penis. Ett misstag som slutat i en hel del förgiftning, men också dödsfall, varnar Richard Tellström.

Suzann Larsdotter. Foto: Nadja Hallström.

6. Jordnötssmör ger större kuk

Svar: Nej, det är jag väldigt skeptisk till. Men när det kommer till mat, kroppen och sex är placeboeffekten ofta en stor del. Om man verkligen tror att något har en viss effekt, så kan nog vad som helst hjälpa, säger sexualupplysare Suzann Larsdotter.

/Isabel Lind

Fler artiklar