Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Abortdrama kring fiktiv Ebba Busch Thor

BOK På ditt samvete
FÖRFATTARE Jenny Åkervall
Norstedts, 2015

På ditt samvete utspelar sig en het svensk sommar i en parallell nutida verklighet. I denna verklighet, har Kristdemokraterna, ledda av en karismatisk partiledare (som delar många drag med Ebba Busch Thor) fått plötslig medvind, samtidigt som den fria aborten börjat ifrågasättas ute i stugorna. Vid samma tidpunkt börjar en militant antiabortgrupp göra sig påmind i Stockholm och snart dras rättsläkaren Anna Sager och journalisten Emre Oktan in i en härva av blodiga foster, sprängdåd och politiska intriger på hög nivå.

Jag har ärligt talat ganska svårt för den här typen av kriminallitteratur. Skriven på en typ av bruksprosa som ibland känns lite slarvig, och där varje mening tycks existera endast för att driva handlingen i mål, och där samma adjektiv återkommer lite för ofta.

»Det är berömvärt att våga dra in svensk nutidspolitik och faktiskt vilja berätta något om samtiden.«

Dock är det svårt att förneka att det finns en effektivitet i denna typ av skrivande, som gör att man lätt plöjer 50 sidor utan att titta upp ur texten.

Handlingen är kanske inte hemskt originell för genren, men Åkervall gör ett smart val, när hon väljer att berätta om reaktionära strömningar i Sverige men i stort undviker fokus på Sverigedemokraterna. Det gör berättelsen betydligt mindre tidsbunden och öppnar för idén att högervindar, även utan främlingsfientlighet, kan vara isande och skrämmande.

»Varje mening tycks existera endast för att driva handlingen i mål.«

Mer problematiskt är att jag aldrig riktigt lär känna Anna, Emre eller de andra huvudpersonerna på djupet. Det här är andra boken som rör sig i samma värld (2013 kom Jag tjänar inte, reds anm.) och kanske förväntas jag redan känna dem, men för mig framstår de som skissartade boken igenom. Både Emre och Anna har äktenskapsproblem och är arbetsnarkomaner, så som genrekonventionen bjuder, men jag får aldrig riktigt klart för mig vad som driver dem, vilka de är.

Men säkerligen kommer På ditt samvete uppskattas av många, mindre magsura, läsare än jag. Och som bred underhållningslitteratur att avnjutas på stränder, bussar och flygplan är det berömvärt att våga dra in svensk nutidspolitik och faktiskt vilja berätta något om samtiden. På den punkten lyckas Jenny Åkervall, och det ska hon ha en eloge för.

Tomas hemstad

Beställ prenumeration på Ottar och få en fin bok på köpet!


Läs mer

Läs om På ditt samvete på Norstedts förlag.

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.