Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik

AI-policy för tidskriften Ottar

Allt innehåll i Ottar ska kännetecknas av god journalistisk kvalitet, trovärdighet och kreativitet. Därför har vi ett till lika delar nyfiket som kritiskt förhållningssätt till ny teknik, som AI. 

Generativ AI är tränad att utifrån en enorm mängd data skapa innehåll, som text, bild och video. Detta görs utifrån frågor (prompter) som ställs av en användare. Exempel på generativ AI är ChatGPT och Bing AI. 

Generativ AI öppnar möjligheter att utveckla det journalistiska arbetet – som att underlätta arbetet vid research, idéarbete och analys, översättning, transkribering, samt att generera bilder.

Vi är kritiska och uppmärksamma på de brister och svagheter som finns kopplade till AI-verktyg. Om Ottar publicerar ett AI-genererat innehåll som har en betydande inverkan på journalistiken ska det framgå tydligt och öppet för läsarna.

Bilder och illustrationer som publiceras i Ottar skapas i första hand av fotografer, illustratörer och formgivare. Vi använder inte generativ AI för att ta fram bilder som kan uppfattas som autentiska, eller i dokumentära inslag. Ottar är – i de fall då generativ AI använts på ett sätt som är betydande för publiceringen – transparenta kring vad som är skapat med hjälp av AI. Om vi använder generativ AI för bilder ska verktyget baseras på material som inte kränker upphovsrätten. 

Vi värnar källskyddet och delar inte känsligt innehåll i instruktioner (prompter) i externa AI-tjänster. Den ansvarige utgivaren ansvarar för allt innehåll som publiceras i papperstidningen Ottar, på Ottar.se samt i våra sociala mediekanaler. Allt vi publicerar granskas och redigeras av en redaktör. 

Denna policy uppdateras i takt med utvecklingen på området.

Av redaktionen. Uppdaterad juni 2024.

Läs mer: Om Ottars digitala utgåva

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.