Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Alla överens: Satsa på ungdomarna

VÄRLDEN. I veckan presenterade Statens institutionsstyrelse (SIS) en rapport som visade att en stor del av unga på behandlingshem har prostituerat sig. Var tionde flicka som skrevs in på ett ungdomshem förra året uppger att hon har sålt sex. Lösningen är att satsa på utbildad personal för att möta problemen i tid.

Förra veckan släppte FN-organet UNICEF rapporten ”The State of the World’s Children” som säger att om världen satsar på den en miljard ungdomar – och särskilt unga flickor – som lever i utvecklingsländerna går det att bryta generationer av fattigdom och orättvisor. Flickor som gifter sig unga riskerar i högre grad att dö under graviditet och förlossning, och flickor löper mycket högre risk än pojkar att utsaättas för våld inom äktenskapet, och fler flickor än pojkar blir smittade med hiv. Slutsats: Ge ungdomar verktyg för att de själva ska kunna förbättra sina liv.

I USA uppmärksammar nu mediekanalen In the life i en serie dokumentärfilmer att en oproportionerlig del av hbt-ungdomar som inom den amerikanska ungdomsvården möter diskriminering och misshandel för att de på olika sätt bryter mot normen.

Text: Carolina Hemlin
Bild: ur mediekanalen In The Lifes dokumentärserie om unga hbt-personers utsatthet.


Läs mer

Se mediekanalens In the Lifes dokumentärfilmer

Åsa Regnér skriver om kvinnokommissionen 2011 om flickors rätt till utbildning

RFSU utbildar personal på behandlingshem

Minderåriga flickor i USA hamnar i trafficking

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.