Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Allt om ditt slidsex

Bok: Hallongrottan – En bok om slidsex

Sandra Dahlén

(Leopard Förlag 2017)

I Hallongrottan – En bok om slidsex vänder sig sexualupplysaren Sandra Dahlén till vuxna som är nyfikna på slidsex. I den tidigare boken Sex med mera (2002) riktade sig hon till unga tjejer med ambitionen att stärka deras självkänsla och göra dem medvetna om sin kropp. Båda böckerna har, som allt Sandra Dahlén skriver, ett tydligt och uttalat genus- och normkritiskt perspektiv.

Begreppet slidsex lanserar hon »för att täcka in denna bredd av olika vaginala praktiker som kan skänka njutning«. Hon menar att den dominerande föreställningen är att sex är synonymt med penis in och ut i slidan.

»Inte minst visar Sandra Dahlén att det finns en stark koppling mellan ett bra sexliv och politik.«

Trots att många med slida ofta har sex som är tråkigt, torftigt och till och med smärtsamt fortsätter de att utöva den typen av sex. Men nu får vi lära oss att det inte nödvändigtvis är vårt fel att vi inte njuter eller inte får orgasm utan att det snarare är sättet som vi har sex på som kan vara problemet. Sandra Dahlén ger handfasta tips på hur de med slida kan hitta sin lust på andra sätt än genom att penis kommer in i slidan.

Hallongrottan är en sexualupplysningsbok som är ovanlig på flera sätt. De moraliska pekpinnarna lyser med sin frånvaro och författaren problematiserar och diskuterar den heterosexuella normen som många av oss känner oss vilsna i.

Samtidigt tar boken upp svåra ämnen som våldtäkt och omskärelse. Och inte minst visar Sandra Dahlén att det finns en stark koppling mellan ett bra sexliv och politik: »Politik handlar om makt och fördelning av resurser. Sex handlar delvis också om makt: makt över sig själv och makt i samhället. Beroende på vilken position du har i samhället kan det påverka din sexualitet.«

Illustrationer av Lotta Sjöberg visar kroppar i alla storlekar, former och åldrar. För den som vill lära sig att njuta av sin kropp, med sig själv eller med andra, rekommenderas boken samtidigt som den kan ses som en debattbok i hur sjuka ideal och skeva normer påverkar vårt sexliv på ett negativt sätt.

Soledad Cartagena är frilansskribent

Missa inte Ottars samtal med Sandra Dahlén om på Bokmassan i Göteborg den 30 september!

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar