Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Argentina kan få ny abortlag

Argentina har tagit ett steg närmare avkriminalisering av abort, rapporterar bland annat tidningarna Pagina 12 och Clarín. Det var kongressens ena kammare som på tisdagen lokal tid godkände ett lagförslag om att låta kvinnor avbryta en oönskad graviditet fram till tolfte veckan. Förslaget går nu vidare till hälsoutskottet.

Abort är i dag förbjudet med undantag för när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest samt vid fara för kvinnans liv och hälsa; ändå genomförs varje år omkring 500 000 aborter i landet.

– Aborten är olaglig för alla, men medan de som har pengar kan vända sig till en privat klinik finns en stor grupp som inte har sådana ekonomiska möjligheter och som tvingas genomföra ingreppet under hälsovådliga förhållanden, säger Cecilia Merchán, ledamoten bakom lagförslaget, till tidningen Clarín.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger sig välkomna utvecklingen och betonar att reproduktiv hälsa innebär att människor tillåts ha ett säkert sexualliv och har möjligheten att själv avgöra om de vill ha barn och hur många.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.