Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Argentina kan få ny abortlag

Argentina har tagit ett steg närmare avkriminalisering av abort, rapporterar bland annat tidningarna Pagina 12 och Clarín. Det var kongressens ena kammare som på tisdagen lokal tid godkände ett lagförslag om att låta kvinnor avbryta en oönskad graviditet fram till tolfte veckan. Förslaget går nu vidare till hälsoutskottet.

Abort är i dag förbjudet med undantag för när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest samt vid fara för kvinnans liv och hälsa; ändå genomförs varje år omkring 500 000 aborter i landet.

– Aborten är olaglig för alla, men medan de som har pengar kan vända sig till en privat klinik finns en stor grupp som inte har sådana ekonomiska möjligheter och som tvingas genomföra ingreppet under hälsovådliga förhållanden, säger Cecilia Merchán, ledamoten bakom lagförslaget, till tidningen Clarín.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger sig välkomna utvecklingen och betonar att reproduktiv hälsa innebär att människor tillåts ha ett säkert sexualliv och har möjligheten att själv avgöra om de vill ha barn och hur många.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.