Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Argentina: rätt till abort efter våldtäkt

I Argentina är mer liberala abortregler att vänta efter historiskt domstolsbeslut.

Ett beslut från Argentinas högsta domstol igår (14/2) klargjorde våldtagna kvinnors rätt att göra abort. Men domstolen specificerade samtidigt att det inte rör sig om någon generell legalisering av aborter, som alltså i grunden fortsätter vara förbjudna.

Lagstiftningen på området är från 1921 och tillåter formellt abort efter våldtäkt. Problemet har varit att lagen gått att tolka godtyckligt av de olika rättsinstanserna. Bland annat har den tolkats så att aborträtten efter en våldtäkt enbart gällt kvinnor som ansetts ha psykiska problem som demens.

Högsta domstolen förklarade också uttryckligen att inga bevis för att en våldtäkt ägt rum ska behövas, någonting som tidigare krävts. Nu ska istället kvinnans egen utsaga om vad som inträffat räcka för att få tillåtelse.

Beslutet, som hyllas av kvinnorörelsen som kallar det ”historiskt”, fördöms av kyrkan och av pro life-grupper i landet.

Text: Sara Borsiin


Läs mer

Argentina kan få ny abortlag

Fler artiklar

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?

Intervju Abort

Fertilitetsfilosofi

Filosofen Jonna Bornemark tar sig an graviditeten som filosofisk utmaning. När börjar egentligen ett liv?

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.