Anna-Karin Johansson.jpg

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för RFSU. Foto Daniel Ivarsson/RFSU
Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för RFSU. Foto Daniel Ivarsson/RFSU

Hallå där... RFSU:s nya generalsekreterare Anna-Karin Johansson

Sedan augusti har RFSU ny generalsekreterare. Anna-Karin Johansson har bland annat jobbat för Svenska Afghanistankommittén och Diskrimineringsombudsmannen. Hon sätter vikt på att nå ut med »riktigt bra sexualupplysning« till alla ungdomar i skolan.

Anna-Karin Johansson

Tidigare jobb:

▶ Generalsekreterare för Svenska Afghanistankommitten (SAK). 

▶ Dagens Nyheters utrikesredaktion, som journalist.

▶ Regeringskansliet, med Forum för levande historia och Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Hur kommer RFSU förändras under din ledning?

— Jag vill att RFSU ska fortsätta vara en kunnig, innovativ och enveten organisation. Vi ska ha spetskunskap och våga sticka ut i vår kommunikation. Samtidigt vill jag att vi når ut bredare än vi gör i dag, anstränger oss för att bjuda in nya grupper som vi hittills haft svårt att nå. Sexualiteten är viktig för alla.

Om du ska välja en sexualpolitisk hjärtefråga just nu — vilken blir det?

— Det beror på hur det går i det svenska riksdagsvalet. I det värsta scenariot måste vi kanske lägga kraften på att försvara det vi redan uppnått. Jag tror också att RFSU har en viktig roll i att nyansera debatten och ge en bild som – baserat på fakta och kunskap — når bortom fördomar och stereotyper.

– Om läget ser ljusare ut och vi får mer handlingsutrymme är det svårt att lyfta fram en enda fråga, bland de som RFSU prioriterar – hbtq-rättigheter, sexualupplysning i skolan, abortfrågan och tillgång till preventivmedel. Att välja en kan ju framstå som att jag vill välja bort andra … Men om jag måste välja en så blir det nog att nå ut med riktigt bra sexualupplysning till alla ungdomar i skolan — det är en bas för fortsatt arbete med alla frågorna.

 

/Redaktionen

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!