Skärmavbild 2018-03-27 kl. 14.02.04.png

Illustration Amanda Jenderbäck

Ökat motstånd mot könsstympning

Allt fler svensk-somalier tar avstånd från könsstympning, men det förebyggande arbetet är avgörande. Det visar en studie från Uppsala universitet.

99 procent av de somalier som är etablerade i Sverige tar avstånd från koönsstympning av flickor och kvinnor, visar en ny studie från Uppsala universitet. En stor majoritet av de intervjuade kvinnorna har, liksom andra som vuxit upp i Somalia, själva blivit utsatta.

Motståndet mot sedvänjan blir allt tydligare ju längre personerna bott i Sverige. När människor roör sig över globen förändras normer. Patriarkala traditioner må vara starka, men det är också det sociala sammanhangets kraft.

»En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.«

Den nya studien sätter också fokus på hur viktigt det förebyggande arbetet mot könsstympning är, också i framtiden. En framgångsrik verksamhet som Amel-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm borde skalas upp och fungera som modell för flera.

Tyvärr har frågan om hur koönsstympningar mest effektivt ska bekämpas blivit ett skyttegravskrig i den svenska debatten. Analytiska antropologer på den ena sidan, alarmistiska aktivister på den andra. Frågan är alltför viktig för sådana låsningar.

 

Rasmus Malm

 

Kommentarer

Om någon närmade sig mina nedre regioner med ett rakblad skulle jag nog också bli en "alarmistisk aktivist".
Om sen denne lyckades i sitt uppsåt att kapa större eller mindre bitar av mitt könsorgan skulle det inte vara "alarmistiskt" längre utan en högst reell aktivism jag skulle ägna mig åt.
Rasmus Malm, välj dina ord.

Japp. Jag tycker Rasmus Malm har slarvat vad gäller både fakta och ordval. Som texten är formulerad nu ser det nästan ut som att han vill misskreditera aktivister. Khadra Seerar har svarat honom i DS:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/tona-inte-ned-konsstympningen-21379

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!