Karaktärerna Johnny Saxby & Gheorghe Ionescu i filmen God's Own Country. Foto: British Film Institute/Kobal/REX.

Karaktärerna Johnny Saxby & Gheorghe Ionescu i filmen God's Own Country. Foto: British Film Institute/Kobal/REX.
Karaktärerna Johnny Saxby & Gheorghe Ionescu i filmen God's Own Country. Foto: British Film Institute/Kobal/REX.

Naket, vackert, hårt och mjukt

FILM God’s Own Country
Regissör Francis Lee
Skådespelare Josh O’Connor & Alec Secareanu

Två män, vackra karga vyer och en förkärlek till djur. Visst har God’s Own Country en viss likhet med Brokeback Mountain. Men yngre, lite sexigare och mer romantisk.

Huvudkaraktären Johnny Saxby är en ung bonde från Yorkshire England, som medan vännerna dragit vidare ut i världen blivit kvar i hembyn för att sköta om sin sjuka pappas gård. Johnny är, enligt honom själv, »a fuck up and a freak«, och less på faderns höga krav drar han alkoholiserad runt byns pubar på jakt efter ett knull. Ända tills han träffar Gheorghe Ionescu, migrantarbetaren från Rumänien, som långsamt förändrar hans liv.

»Whatever, get in!«. Det är en mindre charmig Johnny Saxby som plockar upp Gheorghe Ionescu på byns busstation. Tackorna är dräktiga och Gheorghe ska under en veckas tid hjälpa till med gårdens lammning. Till en början gör Johnny allt för att provocera den försynte Gheorghe, som trots det behåller sitt lugn. Men när Johnny upprepade gånger kallar Gheorghe för »gypsie« får han nog. Gheorghe flyger på Johny bakifrån och de två faller till marken. Men då händer något. Med kropparna tätt sammanpressade mot varandra ser Johny på Gheorghe som för första gången och något förändras i honom.

 

Låter det klyschigt? Det skulle det nog kunna vara, men God’s Own Country är allt annat än klyschig. För det är inte ofta sådan passion fullkomligt exploderar på bioduken – inte minst mellan två män. Det är naket, vackert, hårt och mjukt. I en scen som utspelar sig i en lada, ligger Johnny i Gheorghes armar och berättar om mamman som stack när han var barn.

»Det som gör God´s Own Country till en film som verkligen berör – oavsett vem du blir kär i, vill leva med eller ha sex med – är möjligheten att en människa i grunden kan förändra oss, kanske göra oss lite mer hela?« 

Det som gör God´s Own Country till en film som verkligen berör – oavsett vem du blir kär i, vill leva med eller ha sex med – är möjligheten att en människa i grunden kan förändra oss, kanske göra oss lite mer hela? En tanke det individualistiska samhället länge velat slå ur våra huvuden.

Till skillnad från Brockeback Mountain är God’s Own Country inte i första hand en film som kretsar kring omvärldens godkännande av en relation mellan två män, vilket också är anledningen till att Johnny och Gheorghe har helt andra förutsättningar till en relation än Jack och Ennis.

 

Men trots att God’s Own Country inte sätter det politiska i centrum ger den en inblick i den machovärld som kan skapa monster. Där män varken kan, ska eller får visa sina känslor. Det är därför underbart att se hur Gheorghes ömhet förvandlar den tillknäppta Johnny Saxby och får honom att tro på sig själv, livet och kärleken till en annan människa.

 

Isabel Lind


God’s Own Country har Sverigepremiär den 24 november 2017.

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu
Ottar i Qiozk

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!