Onormalt tills motsatsen är bevisad

Sadomasochistiskt sex fortsätter att farliggöras av medierna, trots att sjukdomsstämpeln togs bort 2009. Bilden borde vidgas, säger Charlotte Ovesson.

 

Vad är BDSM?
BDSM är ett samlingsbegrepp och står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism. BDSM innebär att samtyckande personer gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten. För en del är BDSM ett sätt att krydda till sexlivet lite extra ibland. För andra är det en livsstil. En del gillar vissa delar och vill till exempel endast bli dominerade, andra är allätare och testar gärna olika roller

Läs mer på RFSU:s hemsidan här.

BDSM (bondage/disciplin, dominans/undergivenhet och sadism/masochism) är inte särskilt ofta omskrivet i svenska dagstidningar. När det händer sker det i samband med brott, som rättegången i Malmö där en man ställdes inför rätta för att ha utövat sadomasochism med en sextonåring, eller innehållet i Göran Lindbergs »sexväska«, och undantagsvis i reportage från en pisk- och smisk-klubb i någon mellanstor svensk stad.

Dags- och kvällstidningar tenderar att använda BDSM-relaterade skandalord. För några år sedan publicerade bland annat Nerikes Allehanda och Aftonbladet artiklar om klubben The Mansion. Den beskrevs som en »porrklubb« för »extremsex«. Fokus låg på hur klubben tog över ett barntätt område, inte tog hänsyn till varken barn eller andra invånare och hur män har förnedrande sex med kvinnor i orgier.

»Det behövs fler artiklar i media som vidgar bilden av de sexuella normerna till att även innefatta BDSM.«

Här används två mycket effektiva grepp för att göra en större allmänhet upprörd: kvinnomisshandel och barn som utsätts för vuxnas sexualitet. På detta sätt framställs klubbens besökare som hemska människor.

Ibland publicerar tidningar reportage om BDSM-utövare. Då framställs ofta utövarna på ett positivt sätt och som modiga och starka människor som vågar gå sin egen väg. Men även i dessa artiklar finns problem. Det påtalas hur »normala« utövarna är i övrigt. De jobbar och har barn. BDSM är bara en lek. I praktiken förstärker detta normer om BDSM som något verkligt avvikande. De sexuella normerna hotas aldrig. Utövarna fortsätter att betraktas som onormala på grund av sin sexualitet, tills motsatsen är bevisad.

Det behövs fler artiklar i media som vidgar bilden av de sexuella normerna till att även innefatta BDSM. Som det ser ut nu görs mest försök att pressa in BDSM i de redan existerande normerna, men detta kommer knappast att öka allmänhetens förståelse och acceptans för BDSM.

 

Charlotte Ovesson studerar sociologi på masternivå i Lund

Ur nummer: 

Kommentarer

"Det påtalas hur »normala« utövarna är i övrigt. De jobbar och har barn. BDSM är bara en lek. I praktiken förstärker detta normer om BDSM som något verkligt avvikande."

Precis som när personer påpekar att homosexuella erfarenheter inte leder till homosexualitet och att heteroläggningen inte utmanas.

varför accepteras bdsm sado masochism osv. när tex exhibitionism inte tolereras?jag är nudist naturist friluftsonanist, njuter av vara naken utomhus bad sol naken. nakenpromenader i skog o vid havet. ibland onani inför publik. inte alla negativa. skönt vinden fläktar . vi exhibitionister måste accepteras få grupper som talar för oss.vakna rfsu.och rfsl.

nu äntligen är årstiden för oss exhibitionister här friluftsonani är underbart, inför publik vid badplatser o i soliga skogsbryn.en del gillar se på har jkag märkt. naken kåt i naturen.

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!