Språkglädje och homofobier

I varje nummer av Ottar delar Ottars redaktörer ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #2 2009.

Orgasm: Språkglädje

”Ingen ljuv musik för öronen, men väl balsam för själen” (Arbetaren), ”Ordet mödomshinna passar på museum” (DN). Oavsett om det är vackert eller inte – RFSU:s lansering av ordet slidkrans är inget annat än en succé.

Huvudvärk: Homofobier

I Ryssland griper polisen gayaktivister under schlagerfestivalen. I Lettland var Pridefestivalen nära att förbjudas. I Finland sa riksdagsledamoten Pentti Oinonen ”Nästa gång vill väl någon gifta sig med sin hund” om homosexuellas rätt att adoptera. Suck.

Orgasm: Mänskligt

Vad är det som gör danska tv-serier så bra? I långköraren ”Sommer” fick vi lära känna en tonåring (Laerke) som en människa – inte som hormonstinn stereotyp.

Piskrapp: Mycket snack

Politiker vurmar för globalisering av arbete och kapital. Men vad gäller rättigheter i fattiga länder är engagemanget inte lika stort. En rapport visar att EU 2008 endast gav 0,4 procent av BNI i bistånd när målet är 0,56 procent.

Orgasm: Slutväntat

Spanien har jämställdhetslag, pappaledighet och samkönade äktenskap. Och nu får kvinnorna i det starkt katolska landet tillgång till fri abort. Äntligen!


Ottarredaktionen

 

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2009)


Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!