Subventionerade p-medel indragna för unga asylsökande

I juni 2017 beslutade Migrationsverket att dra in subventionerade preventivmedel för unga asylsökande. Men informationen har inte nått barnmorskorna som möter målgruppen.

FAKTA

I Sverige har unga under 21 år rätt till kostnadsfria preventivmedel och unga mellan 21-26 år rätt till subventionerade preventivmedel. Undantaget asylsökande ungdomar över 18 år.

Barnmorskor är den yrkesverksamma grupp som i regel skriver ut recept på preventivmedel.

Subventionerade preventivmedel som hormonspiral, p-stav, p-ring och p-plåster kostar 100 kronor för tolv månader eller mer, och p-piller 30 kronor för tre månader.

De flesta osubventionerade preventivmedlen kostar uppemot 1000 kronor, förutom p-piller som kan vara billigare. Kostnaderna variera beroender på landsting.

Källa: Vårdguiden och Mattias Garzón

– Det var inget som varken jag, mina kollegor eller barnmorskeförbundet kände till, säger Mattias Garzón, barnmorska vid Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm.

Det var häromveckan som Mattias blev varse om Migrationsverkets beslut. Han skrev då ut ett recept på subventionerade preventivmedel till en asylsökande 18-åring. Det har han gjort utan problem flera gånger de senaste månaderna. Men den här gången tog det stopp på apoteket. Mattias Garzón var inte längre behörig. 

– Det är så sorgligt och typiskt att det alltid är unga tjejers och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, sin sexualitet och sin fertilitet som ska inskränkas, säger han.

»Det är betydligt dyrare och mer smärtsamt för patienten att genomgå en abort än det är att erbjuda subventionerade preventivmedel från början.«

För att unga asylsökande som är 18 år och äldre i dag ska få tillgång till subventionerade preventivmedel krävs att läkare på medicinska grunder ger ett utlåtande. Mattias Garzón menar att det är beklagligt då barnmorskor har den kompetens som krävs.

Mattias Garzón, barnmorska
Mattias Garzón, barnmorska

– Det finns redan väldigt få gynekolog- och läkartider, så det här får konsekvenser inte bara för enskilda individer utan också för hur vi ska bygga upp vården rent logistiskt.

Dessutom tillägger han att Migrationsverkets beslut i längden inte kommer innebära lägre kostnader för samhället. Tvärtom.

– Om du som asylsökande blir gravid och måste göra en abort går det ändå under »vård som inte kan anstå« (akutvård eller vård som avgörs i det enskilda fallet), men det är betydligt dyrare och mer smärtsamt för patienten att genomgå en abort än det är att erbjuda subventionerade preventivmedel från början.

 

Isabel Lind

 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!