Michelangelos David.jpg

David
I Sverige får du genomföra en vasektomi först när du har fyllt tjugofem år. Foto: Mike Ault.

Vasektomi alternativ till p-piller – än så länge ovanligt

Trots att vasektomi – att skära av sädesledarna – är enkelt, snabbt och har få biverkningar använder bara tre procent av världens par metoden. Detta ville Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på.

Trots att preventivfrågan är något som som de flesta skulle säga att parterna i ett förhållande gemensamt ska ansvara för, är det i regel personer med livmoder som får ta ansvar för att undvika att bli gravida genom till exempel p-piller, p-spruta eller spiral. Det ville regissören Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på, och tog därför initiativet till World Vasectomy Day, som ägde rum den 7 oktober. 

Vasektomi är ett ingrepp som anses enklare, snabbare och med mindre biverkningar än sterilisering av personer med livmoder. Kirurgen skär av sädesledaren och blockerar de lösa ändarna på vardera sidan så att spermierna inte kan ta sig till urinröret och ut. Proceduren tar ungefär en halvtimme.

Den 7 november uppmärksammade därför 100 läkare från 25 länder World Vasectomy Day genom att utföra så många vasektomier som möjligt under en 24-timmarsperiod. I slutändan var det ungefär 1 000 vasektomier som genomfördes världen över. Målet med aktionen var att avdramatisera denna preventivmetod och krossa myter kring ingreppet.

Hugo Ewald

 

Fotnot: De som gjort vasektomi uppmanas att inte se operationen som reversibel, att den går att upphäva, men i särskilda fall har det varit möjligt att återställa sädesledaren till fertilt skick. Vasektomi är dock ett kontroversiellt ämne eftersom det inte går att garantera att operationen faktiskt är reversibel.

Vasektomi är någonting som du bör överväga noga innan du väljer att genomföra, WVD:s Jonathan Stack har därför skrivit vad du bör ha klart för dig om du överväger att göra vasektomi.

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!