Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Arvet efter drottning Viktoria svävar ännu över världen

Denna vecka väntas Philip Mubiana och James Mwape ställas inför rätta i Kapiri Mposhi, en liten stad i centrala Zambia. Om de fälls kan de dömas till 14 års fängelse. Deras brott? De ska ha haft sex med varandra. Philip Mubiana, en 21-årig barberare och James Mwape, 20-årig murare, har under en längre tid levt i en relation och Mubiana ska enligt polisen agerat som »fru« i relationen och ska ha setts iförd så kallade kvinnokläder. Philip Mubianas äldre syster Sharon gick den 25 april till polisen och anmälde sin bror. Modern uppges ha dött av chocken över att sonen ska ha haft sex med en annan man. De bägge unga männen frigavs mot borgen efter en vecka men greps igen den 6 maj sedan en granne gått till polisen och sagt att paret hade haft sex, och de har suttit häktade sedan dess.

De bägge männen ska ha utsatts för anal undersökning av läkare, ett förfarande som människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch anser är likvärdigt med tortyr. Zambia har i sin brottsbalk paragraf 155 ,som diffust säger att den som har »könsligt umgänge mot naturens ordning« kan dömas till 14 års fängelse. Lagen anses täcka in både män och kvinnor som har sex på ett »onaturligt«sätt.

»Allt pekar på att myndigheterna i Zambia nu har bestämt sig för att statuera exempel mot de som har samkönat sex.«

I Zambia har dock inte lagen tillämpats i modern tid och därför har detta fall fått stor uppmärksamhet. I augusti greps ytterligare två män, Harrison Jere och Jackson Musonda, sedan de enligt uppgift haft sex i en sovsal i huvudstaden Lusaka. Polisen som tillkallades uppges ha funnit kondomer med misstänkt sperma på platsen. Allt pekar på att myndigheterna i Zambia nu har bestämt sig för att statuera exempel, både mot de som har samkönat sex och de som förespråkar ett slut på diskriminering mot homosexuella.

Den 9 april greps rättighetsaktivisten Paul Kasonkomona, som arbetar med hiv-prevention, bara några minuter efter att han i en TV-debatt hade förordat en avkriminalisering av samkönat sex. Han satt häktad i tre dagar men den rättsliga processen är ännu inte avgjord. Zambiska politiker har signalerat ännu hårdare tag och Chishimba Kambwili, minister för idrotts- och ungdomsfrågor, ringde in till radioprogrammet »Let the People Talk«och lovade att lagarna ska skärpas då regeringen med kraft vill stödja folkets kamp mot osedlighet. Inrikesminister Edgar Lungu har sagt att de som förespråkar rättigheter för homosexuella kan »dra åt helvete«. Ledare för zambiska kyrkor har gett fullt stöd till kampen mot homosexuella och Akidu Yusif från islamiska högsta rådet har sagt att om västländer kommer att använda bistånd som påtryckningsmedel så kan »de dra åt helvete med sina pengar«.

Omvärlden har upprörts över ett lagförslag i Uganda, som ännu inte har behandlats i parlamentet, om kraftigt skärpta straff för en rad brott, inklusive främjande av homosexualitet och vetskap om att grannar, släktingar eller arbetskamrater har samkönat sex. I Nigeria har parlamentets bägge kamrar i juni röstat igenom en lag som kan ge 14 års fängelse för samkönade äktenskap och långa fängelsestraff för den som är skyldig till medhjälp.

»Arvet från drottning Viktorias dagar påverkar än idag människor i Belize från väster till Kiribati i öster.«

Av de 80-tal länder i världen som har straff för samkönat sex finns 31 av dem i Afrika söder om Sahara. Det är ingen tillfällighet att Zambia, Nigeria och Uganda är tidigare brittiska kolonier. När drottning Viktoria styrde över det brittiska imperium, som var så omfattande att solen aldrig gick ner, infördes 1860 en lagparagraf, nummer 377, i Brittiska Indien som förbjöd könsligt umgänge mot naturens ordning. I koloni efter koloni infördes liknande lagparagrafer och i Indien dröjde det till år 2009 innan lagen avskaffades. Förutom Indien, är det bara Australien, Nya Zeeland, Fiji och Hong Kong som har avskaffat denna koloniala kvarleva och majoriteten av de länder som kriminaliserar samkönat sex har det gemensamma draget att de en gång tillhört det brittiska imperiet.

Arvet från drottning Viktorias dagar påverkar än idag människor i Belize från väster till Kiribati i öster. I september 2013 kan det bli Philip Mubiana och James Mwape som får betala priset för en obsolet lag.

Ulf B Andersson

Redaktör på Amnesty Press och medlem i Ottars redaktionsråd

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska