Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Banbrytande lesbiskt i Bangladesh

Bild ur serien Dhee.

Hbtq-aktivisterna Boys of Bangladesh är skaparna bakom serien Dhee – som porträtterar normbrytande, lesbisk kärlek. Ottar intervjuar en av serieskaparna.

För tre år sedan lanserade aktivisterna i Boys of Bangladesh Dhee — landets första tecknade serie som utforskar sexualitet och kärlek bortom normen. Av säkerhetsskäl gick rörelsen under jorden efter morden på två gayaktivister och journalister i april 2016, men nu arbetar gruppen vidare.

Hur och varför skapade ni Dhee?

— Vi insåg att det var lättare att nå fler människor genom humor och konstnärliga uttryck än med teori. Genom karaktären Dhees personliga kamp ville vi lyfta fram de utmaningar en ung kvinna ställs inför när hon utforskar sin sexualitet i ett samhälle som sedan länge har bestämt vem hon måste vara och älska. Vår organisation består främst av homosexuella män och serien ger dem också möjlighet att konfrontera sina egna privilegier.

Hur tas Dhee emot?

— Bildkort med Dhee användes vid seminarier med aktivister, studenter, journalister och genusforskare. Där togs serien emot bra; Dhee gav möjlighet att lära sig om komplexiteten kring sexualitet på ett icke-hierarkiskt sätt. Men precis efter att serien lanserats lämnade islamistiska organisationer över en kravlista till regeringen. De ville se aktion mot grupper som kräver att hbtq-personers rättigheter lyfts in i Bangladeshs brottsbalk. Kort därefter skedde morden på gayaktivisterna Xulhaz Mannan och Mahbub Rabbi Tonoy.

Flashcard med serierutor ur den lesbiska serien Dhee.

Hur påverkades Boys of Bangladeshs arbete och synlighet?

— Fler än 35 aktivister lämnade landet, däribland fem av oss som jobbade med Dhee. Det var inte längre möjligt att hålla workshops i Bangladesh så i stället skapade vi en blogg för att föra diskussionen vidare online. Men vi planerar att ta upp våra workshops igen.

Ni har också ett nytt projekt på gång?

— Just nu arbetar vi med en gräsrotsfinansierad kampanj för en grafisk antologi. Där speglas hbtq-personers liv i en blandning av fiktion och verkliga upplevelser. Målgruppen är läsare i tonåren. Det finns så mycket negativ energi bland våra unga. Antologin lyfter fram vardagliga berättelser men visar också hur andra hbtq-personer har konfronterat och kommit över utmaningar.

Sushmita S. Preetha

Översättning från engelska Karin Elfving

Läs mer om Dhee på www.boysofbangladesh.org

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.