Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Bara bröst

Bröst är något som berör, oavsett om du tycker att de är stora eller små, vackra eller bara i vägen. De flesta kvinnor har en alldeles egen brösthistoria. Det upptäckte journalisten Agneta Slonawski och fotografen Emelie Asplund efter att ha mött 18 kvinnor mellan 18 och 84 år. De ställde frågan: Vad har du för relation till dina bröst?

Sofia, 19 år, student

Att operera brösten är det absolut bästa jag gjort. Jag förstår mig inte på folk som vill ha stora bröst. Jag kan inte se vad som är bra med det. Har du riktigt stora bröst så är det som folks ögon dras till. Om jag pratar med en person i dag så står de inte och kollar ner på mina bröst, utan de tittar mig i ansiktet.

Angelica, 26 år, lagerarbetare

Jag var inte missnöjd med mina bröst innan, men de blir helt klart mycket bättre med ett smycke. Om man har ringar i bröstvårtorna ramar det in vårtgården ganska snyggt. Det blir en extra grej. Nu när jag kommer ut ur duschen så slänger jag alltid en extra titt i spegeln på mina bröst.

Inger, 84 år, före detta massör

Jag har inte varit missnöjd med mina bröst. Men jag har aldrig tyckt om dem. Egentligen har jag aldrig tänkt på mina egna bröst. Enda gången de var viktiga var när jag ammade. Då hade de en funktion och jag kände mig moderlig. Det varade i tre månader och då var de riktigt snygga. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var kvinnligt. Mjölken fick mitt lilla barn som är 52 år nu.

Johanna, 18 år, student

Utseendet spelar absolut roll. Det första intrycket är väldigt viktigt, för vi lever ju i ett utseendefixerat samhälle. Att skita i idealen är jättesvårt. Självförtroendet speglar hela ens personlighet. Man behöver inte vara så jäkla snygg, för är man glad och har bra självförtroende så är det viktigare för utstrålningen än om man ser perfekt ut. Mina bröst ser ut som de gör och det är bra.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.