Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

BB-avstånden ökar: Så långt är det i din kommun

(Uppdaterad 2019-06-20)
Barnafödandet har ökat sedan år 2000. Under samma tid har tio förlossningsavdelningar stängts, den senaste i raden var Karlskoga lasaretts förlossningsavdelning. Ottars undersökning visar ett mönster: De som redan hade långt till BB, får längre. Gör vår interaktiva BB-resa och se hur långt det är till BB i DIN kommun.

Den första februari 2017 stängde BB i Sollefteå. Politikernas beslut väckte stor vrede hos Sollefteåborna. Protestockupationen som inleddes i samband med nedläggningen pågår fortfarande. Debatten intensifierades då det blev känt att ABF i Sollefteå börjat erbjuda en studiecirkel i »bilförlossning«.

Stängningen är en del av ett större mönster. De senaste sju åren har totalt tio förlossningskliniker lagts ned, samtidigt som barnafödandet ökat. År 2000 föddes cirka 91 000 barn, samma siffra för år 2016 var drygt 119 000. Enligt SCB:s prognoser beräknas en ny puckel år 2020.

SE VÅR INTERAKTIVA KOMMUNGRANSKNING »BB-RESAN«:

Hur långt är det till närmaste förlossningsklinik i DIN kommun? Hitta din ort på BB-resan och få svar direkt!

Ottar har granskat avstånden till BB i hela landet. I vår kartläggning framgår tydligt de ökade avstånden som en följd av nedläggningarna. År 2000 hade drygt 40 000 svenskar mer än 10 mil till närmaste BB. I år är den siffran över 75 000. Under den tiden har nio förlossningsavdelningar lagts ner och en (BB Stockholm) öppnats. Längst avstånd till BB har i dag de som bor i Norrbotten, Dalarna, Jämtland och Värmland.

I Kiruna kommun ökade genomsnittsavståndet till BB med sju mil i och med att BB i Kiruna och Kalix försvann. I Mora, Orsa och Älvdalens kommuner ökade genomsnittsavståndet med 6,5 mil efter nedläggningen av BB i Mora. I Älvdalens kommun är det 13,3 mil i dag jämfört med 6,6 mil år 2000.

»Längst avstånd till BB har i dag de som bor i Norrbotten, Dalarna, Jämtland och Värmland.«

Monika Thelin driver »Lapplandsupproret« som kämpar mot landstingens neddragningar i Lapplands inland. Det är en partipolitiskt obunden förening och informationsgrupp på Facebook, med syfte att sprida information om situationen kring sjukvården i glesbygdskommunerna.

– Förfarandet i Sollefteå är snarlikt det som hände i Norrbotten i början av 2000-talet. Politikerna har precis samma argumentation, säger hon.

Även stängningen av BB i Kiruna 2002 väckte starkt motstånd. Lars Törnman, som då var kommunalråd och partiledare för Kirunapartiet, gick i bräschen för de kraftiga protesterna och anordnade en sittdemonstration med ett hundratal personer på E10:an.

Motiveringen till nedläggningen från landstingspolitikerna i Norrbotten handlade om säkerhet, att kunna garantera tillräcklig kompetens på förlossningsavdelningarna. De menade att det inte gick att splittra kompentensen på för många små enheter runt om i länet, om de skulle vara bemannade dygnet runt. Det var även ett sätt att spara pengar.

»Berättelserna vittnar om dramatiska bilförlossningar, dödsfall och en ständigt gnagande oro.«

– Det som stör mig är att politikerna i Västernorrland ger Norrbotten som ett positivt exempel på att det fungerar bra att lägga ned förlossningskliniker. Det stämmer inte alls, säger Monika Thelin.

Hon har själv försett demonstranterna i Sollefteå med fakta och skickat förlossningsberättelser från Kirunaföräldrar till politikerna i Västernorrland. Allt för att visa konsekvenserna av besluten. Berättelserna vittnar om dramatiska bilförlossningar, dödsfall och en ständigt gnagande oro.

– De psykiska konsekvenserna efter förlossningarna drabbar väldigt många. Många mammor dras med dem i åratal. De blir helt förstörda, säger Monika Thelin.

I slutet av mars i år beslutade regeringen, efter ett förslag från Vänsterpartiet, att ge förlossningsvården i Sverige 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Pengarna kommer att gå till förlossningsvård och vård av redan förlösta. Pengarna ska betalas ut under 2017, men får användas även under 2018. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd. Monika Thelin välkomnar beslutet:

– Jag har redan skrivit ett förslag på hur jag tycker att pengarna till Norrbotten ska fördelas.

Ida Måwe är frilansjournalist.

Foto Sofia Runarsdotter

Grafik och karta Daniel Fagerström och J++

SE VÅR INTERAKTIVA KOMMUNGRANSKNING »BB-RESAN«:
Hur långt är det till närmaste förlossningsklinik i DIN kommun? Hitta din ort på BB-resan och få svar direkt!

LÄS OCKSÅ:

Maria och Janne krockade med renar på väg till Gällivare BB. Läs »Krystvärkar på dödens väg«.

Läs fler förlossningsberättelser från Dödens väg i Ottar tema Vischan:

Evas bebis avled innan det hann födas: »Avståndet gjorde att det slutade så här«

Sandra fick föda i bilen i en polisficka vid Moskojärvi: »Polisen tar tag i barnet och drar«.


Läs mer

Förlossning under lysrör (Ottar 2017)

Barnmorskor larmar om nationell BB-kris (ETC 2017)

Kampviljan stor i Sollefteå (Svt 2017)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.