Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Blå toner som lyser upp natten

Ji Nilsson. Bild: Adrian Wigerdal

MUSIK: Scandinavian Pain

Ji Nilsson

Sony Music/Razzia 2017

Josefina »Ji« Nilsson spelar in sin musik genom en keyboard i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. På tangenterna sitter diamantformade paljetter i mer eller mindre blå nyanser fastklistrade. De ser ut som hennes musik låter. Gnistrande klara, förföriskt vackra och med en melankoli som ingen skönhet i världen kan blända bort.

Scandinavian Pain är hennes första album, men Ji Nilsson är redan ett namn i r’n’b-popkretsar. Hon har bland annat gett ut den söndertrasande balladen Nothing och skandallåten Heartbreakfree som gjorde henne till föremål i en låtstöldstvist med Gwen Stefani, under namnet #gwengate. Hon har skrivit musik till Silvana Imam och Marlene.

Debutalbumet har en talande titel. Det handlar om kärlek och uppbrott, passion och sorgearbete.

Ji Nilsson har skapat sin blåskaliga, tropiska r’n’b-pop själv. Hon skriver, producerar och spelar in på egen hand. Det hörs. För lika befriad som hennes studio är från instrument, sladdar och obegripliga apparater — lika fri från lagar om hur pop ska tillverkas är Ji Nilssons produktioner.

»I låten Proud och In my Blood sjunger hon för första gången rakt ut om lesbisk kärlek och åtrå.«

Musiken är lätt att ta till sig, en del lika lätt att lämna i kvar där i stunden. Inte nödvändigtvis något fel med.

Många av låtarna — som Save me for later, Horoscope, Sapphire Amour — är en livsviktig spontandans i köket eller en anledning till att inte lämna festen. Medan vissa texter dignar av tyngd och aldrig försvinner ur medvetandet. Ivan pt1&2 handlar om en fruktansvärd förlust av en nära släkting, Ji Nilssons lilla systerson.

I låten Proud och In my Blood sjunger hon för första gången rakt ut om lesbisk kärlek och åtrå. »One more stranger in my bed tonight. She looks good, but how can I enjoy it? She can’t x me even if she tries«.

Ji Nilssons blå toner lyser inte bara upp natten. De pekar förhoppningsvis också ut vägen för fler icke-heteronormativa poptexter.

Annah Björk är frilansjournalist och författare

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?