Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Boktips från Elin ”Grynet” Ek

Elin Ek är känd som rollfiguren Grynet. 2004 fick hon tillsammans med Maria Örtengren RFSU-priset för att ha skapat denna sjukt bra förebild för alla som vill inspireras i sin identitetsutveckling.

Askungens stackars systrar

Jag galopperade ut och köpte Joanna Rubin Drangers senaste bok Askungens Syster och andra sedelärande berättelser och jag blev inte besviken. På ett genialiskt och roligt sätt visar hon att man kan läsa den gamla sagan om Askungen med helt andra perspektiv. Hon lyckas faktiskt få en att känna mer sympati för den elaka styvsystern än Askungen själv! På ett spännande sätt bryter Joanna gamla könsmönster och för oss som aldrig kunde identifiera oss med de snälla söta tjejerna i sagorna finns här ett skönt alternativ. (Albert Bonniers Förlag 2005)

Briljant om kärlekens känsla

Det är lustigt att kanske en av svensk litteraturs mest träffande kärleksbeskrivningar gömt sig i en barnbok. Jag kommer för alltid vara den personen tacksam som lade boken Popcorn och Rufs Allt om kärlek i min hand. Ulf Nilsson har skrivit boken om kaninerna Popcorn och Rufs som pendlar mellan hopp och förtvivlan i förälskelsen till varandra. En brilljant beskrivning av hur kärleken kan kännas – att man kan må illa så man nästan måste spy, tappa talförmågan eller tro att man måste köra som en galning genom skogen på en röd motorcykel för att kunna älskas. (Bonnier Carlsen 2002).

Att uppfostra artig son

När Christine Nöstlinger fick Astrid Lindgren-priset för några år sen så kom några av hennes gamla alster ut i nytryck och bland andra Burkpojken. Den handlar om Fru Bartolotti som en dag får ett konstigt paket. Paketet innehåller en burk med pojken Konrad som kommer direkt från en fabrik, förprogrammerad att vara en snäll och artig liten son. Fru Bartolotti går mest klädd i morgonrock, röker cigarr, äter lakritsstång och russinbullar med tonfisk. Hon tar sig snabbt an sin nya roll som mor – men gör allt för att ouppfostra sin artiga son. Det här är en väldigt underhållande och stundtals rätt morbid historia som bjuder på ett annorlunda och roligt perspektiv på föräldraskap. (Rabén och Sjögren 2003)

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2005)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.