Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Bush krig mot kvinnor fortsätter – nu i USA

Den nya mandatperioden för president Bush kommer med all sannolikhet innebära fler försämringar för kvinnor runt om i världen. Under de gångna tre åren har han gjort det svårare för kvinnor att få säkra och lagliga aborter, begränsat tillgången på preventivmedel och dragit in pengar som tidigare gått till arbete med sexuell och reproduktiv hälsa.

Nu befarar den amerikanska organisationen Center for Reproductive Rights att Bush kommer att gå ännu längre och att den amerikanska abortlagen är i fara. Genom att tillsätta nya domare i Högsta Domstolen som är abortmotståndare kan dagens lag Roe vs Wade urholkas sakta men säkert. Men han nöjer sig inte med det.

Tillgången på preventivmedel är också i fara. Under de kommande åren är det sannolikt att den amerikanska administrationen drar in subventionerade preventivmedel för statsanställda. De kommer även i fortsättningen förbjuda försäljning av akut-p-piller som de hävdar är en form av abortpiller. Organisationen tror också att bidrag till projekt som erbjuder billig familjeplanering kommer att dras in samt att den inhemska ”gag rule” (Rust vs. Sullivan) återinförs. Det innebär att kliniker måste separera all abortrådgivning från preventivmedelsrådgivning.

Och naturligtvis kommer Bush att investera massor med pengar i avhållsamhetsprogram för tonåringar.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.