Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Chiles ex-president chef för nya UN Women

VÄRLDEN. Michelle Bachelet blev Chiles första kvinnliga president 2006 och har under sin period gjort jämställdhet till en prioriteringsfråga, och banat vägen för kvinnorna. När hon utsåg lika många kvinnliga ministrar som manliga skakade debatten i hela det chilenska samhället. Nu har Ban Ki-Moon utsett henne till chef för det nya FN-organet United Nations Women (UN Women). Arbetet startar i januari 2011 och är en sammanslagning av fyra tidigare separata enheter inom FN. UN Women har som uppgift att stärka kvinnors rättigheter i hela världen.

– Inrättandet av UN Women är i sig en viktig utveckling. Att en person med den förmåga och erfarenhet som Michelle Bachelet här, är utnämnd till att leda den är betydelsefullt, sade UNESCO:s generalsekreterare Irina Bokova.

Text: Ottar red.


Läs mer

Den 21-22 september samlas världen för att prata om FN:s milleniemål, läs artikeln Konflikt inför toppmötet

Chile arbetat för jämställdhet – men abortfrågan är känslig (Ottar rapport december 2006)

Läs mer om UN Women (unwomen.org)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.