Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Chiles ex-president chef för nya UN Women

VÄRLDEN. Michelle Bachelet blev Chiles första kvinnliga president 2006 och har under sin period gjort jämställdhet till en prioriteringsfråga, och banat vägen för kvinnorna. När hon utsåg lika många kvinnliga ministrar som manliga skakade debatten i hela det chilenska samhället. Nu har Ban Ki-Moon utsett henne till chef för det nya FN-organet United Nations Women (UN Women). Arbetet startar i januari 2011 och är en sammanslagning av fyra tidigare separata enheter inom FN. UN Women har som uppgift att stärka kvinnors rättigheter i hela världen.

– Inrättandet av UN Women är i sig en viktig utveckling. Att en person med den förmåga och erfarenhet som Michelle Bachelet här, är utnämnd till att leda den är betydelsefullt, sade UNESCO:s generalsekreterare Irina Bokova.

Text: Ottar red.


Läs mer

Den 21-22 september samlas världen för att prata om FN:s milleniemål, läs artikeln Konflikt inför toppmötet

Chile arbetat för jämställdhet – men abortfrågan är känslig (Ottar rapport december 2006)

Läs mer om UN Women (unwomen.org)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?