Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Insändare

Civil olydnad synliggör skillnader

Under Pride-veckan i Stockholm kapade ad busters moderaternas annons i gaytidningen QX och travesterade innehållet. Så går ad busting till. Några retar upp sig på ett medialt budskap, kopierar utseendet, förändrar innehållet och sprider sin version.

Här retade man upp sig på att moderaterna försökte framställa sig som ett parti som arbetade för hbt-människors rättigheter. I stället listades flera punkter där partiet röstat emot lättnader i heterosamhällets diskrimineringspolitik. Den kapade annonsen affischerades och Pride-arrangörerna slet ner den. Ett bra sätt att direkt visa upp spänningarna inom hbt-kollektivet, tyckte jag under en Pride-debatt.

Prides ordförande Ulrika Westerlund höll naturligtvis inte med. Alla deltagare – oavsett politisk, religiös, klassmässig, etnisk och så vidare tillhörighet – skulle fredas av arrangörerna. Men en stark rörelse har råd att ventilera olika politiska röster på olika sätt.

Ad busting är en form av nutida direkt aktion – en anarkistisk och syndikalistisk princip som historiskt sett flyttat gränserna för vad ett samhälle har tillåtit.

Syndikalisten Elise Ottesen-Jensen praktiserade direkt aktion och civil olydnad när hon försåg kvinnor med pessar, och bidrog sannolikt till att förbudet mot spridning av preventivmedel avskaffades mot slutet av 1930-talet. Politiska spänningar och stora skillnader i livsstil inom hbt-kollektivet är viktiga att visa upp. Konfrontationspolitik är ett beprövat sätt.

Pia Laskar, idéhistoriker och aktivist

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2005)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.