Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Insändare

Civil olydnad synliggör skillnader

Under Pride-veckan i Stockholm kapade ad busters moderaternas annons i gaytidningen QX och travesterade innehållet. Så går ad busting till. Några retar upp sig på ett medialt budskap, kopierar utseendet, förändrar innehållet och sprider sin version.

Här retade man upp sig på att moderaterna försökte framställa sig som ett parti som arbetade för hbt-människors rättigheter. I stället listades flera punkter där partiet röstat emot lättnader i heterosamhällets diskrimineringspolitik. Den kapade annonsen affischerades och Pride-arrangörerna slet ner den. Ett bra sätt att direkt visa upp spänningarna inom hbt-kollektivet, tyckte jag under en Pride-debatt.

Prides ordförande Ulrika Westerlund höll naturligtvis inte med. Alla deltagare – oavsett politisk, religiös, klassmässig, etnisk och så vidare tillhörighet – skulle fredas av arrangörerna. Men en stark rörelse har råd att ventilera olika politiska röster på olika sätt.

Ad busting är en form av nutida direkt aktion – en anarkistisk och syndikalistisk princip som historiskt sett flyttat gränserna för vad ett samhälle har tillåtit.

Syndikalisten Elise Ottesen-Jensen praktiserade direkt aktion och civil olydnad när hon försåg kvinnor med pessar, och bidrog sannolikt till att förbudet mot spridning av preventivmedel avskaffades mot slutet av 1930-talet. Politiska spänningar och stora skillnader i livsstil inom hbt-kollektivet är viktiga att visa upp. Konfrontationspolitik är ett beprövat sätt.

Pia Laskar, idéhistoriker och aktivist

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2005)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.