Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Dold sjukdom kan ge farlig graviditet

Ny forskning visar att kvinnor med PCOS löper mer än dubbelt så stor risk för graviditetskomplikationer i form av förtida födslar, havandeskapsförgiftning och diabetes. Men trots att syndromet drabbar en stor del av alla kvinnor görs inga rutinkontroller.

Pernilla Jensen, 33 år, upptäckte det av en slump. När hon slutade äta p-piller julen 2008, vilket hon gjort ”nästan hela sitt liv och därför inte märkt något”, för att förhoppningsvis bli gravid så sprack en cysta och hon fördes akut till sjukhus. På efterkontrollen såg läkaren att hon förmodligen hade PCOS, polycystiskt ovariesyndrom.

– Vi hade tur, han agerade direkt och sa att jag skulle komma tillbaka om jag inte var gravid inom fem månader. Det vanliga är att man får vänta ett år innan man gör PCOS-utredning och får hormoner, säger hon medan sonen Rasmus, två månader, snusar i en sovkorg på köksgolvet.

PCOS drabbar 5–15 procent av alla kvinnor. Syndromet innebär att den som drabbas har många äggblåsor på äggstockarna, något som medför att det är svårt att få ägglossning – eftersom det är så många ägg som ligger på tillväxt samtidigt att inget av dem mognar. Uteblivna och/eller sällan förekommande menstruationer är vanliga, liksom höga halter av testosteron. Det är också vanligt med övervikt och kraftig kroppsbehåring.

Pernilla Jensen säger att det egentligen är galet att inte alla kvinnor kollas efter PCOS av rutin, för att syndromet gör det så mycket svårare att bli gravid. Däremot är PCOS en fördel för den som genomgår en IVF-behandling, eftersom det produceras många ägg av god kvalitet samtidigt.

Bör övervaka förlossningar

Syndromet upptäcks ofta i samband med ultraljudsundersökningar hos gynekologen när en kvinna upplever det svårt att bli gravid. För en del räcker det med hormonbehandling för att få igång ägglossningen, men många blir gravida först med IVF-behandlingar.

Tidigare har man gjort mindre studier och trott att eventuella graviditetskomplikationer haft med IVF-behandlingen eller kvinnornas övervikt att göra. Men nu visar en ny och omfattande studie från Karolinska Institutet att det är själva syndromet som är anledningen, eftersom även kvinnor med PCOS utan fetma och kraftig behåring drabbas.

Rapportförfattarna skriver att de nya rönen borde medföra att kvinnor med PCOS följs mer uppmärksamt under sina graviditeter, samt att förlossningarna bör övervakas mer noggrant för att undvika skador på mammor och barn.

Pernilla Jensen beskriver det som att hon hade tur hela vägen. Precis när hon och maken beordrats ett tvåmånaders uppehåll i de idoga försöken att skaffa barn på ”naturlig” väg, med ständiga ultraljud och läkarbesök för att kunna pricka ägglossningen, beslutade landstinget i Stockholm att korta provrörskön till ett år.

– Jag var verkligen utmattad och på väg in i väggen, säger hon.

Rasmus började växa på andra försöket, och om de vill försöka skaffa syskon finns flera nedfrusna och befruktade ägg av god kvalitet.

– Alla inom sjukvården som vi har varit i kontakt med har verkligen varit toppen. Men nu när man vet om riskerna för graviditetskomplikationer borde man verkligen börja kolla kvinnors eventuella PCOS på ett mycket tidigare stadium.

Text: Anna Hellgren


Läs mer

Information om studien

Mer om sjukdomen hos Patientföreningen för PCO och PCOS

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.