Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Du är vad du säger

Lektion 1: Bokstavskombinationer

SRHR
Sexuell och Reproduktiv Hälsa med dit tillhörande Rättigheter. En förutsättning för fattigdomsbekämpning och jämställdhet.

BDSM
Bondage/Discipline, Dominance/Submission och sadomasochism. Sex och maktlekar, är sedan januari 2009 inte längre en sjukdom. Grattis!
Smarra på RFSU:s broschyr ”BDSM och fetischism – så funkar det”.

HBT
Typiskt politiskt viktigt uttryck som politiker ibland kan slänga sig med utan att riktigt veta vad det handlar om. Det är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella och transpersoner, inspirerat av engelskans LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual).

LGBTI
Se ovan, men I:et inkluderar även intersexuella, personer som föds med tvetydiga yttre könsorgan/oklar könstillhörighet. Förr användes begreppet hermafroditer men det anses idag nedvärderande.

Q
Queer. Det fina och knepiga med queer är att det inte går att definiera, och det är hela poängen. En queer person är i alla fall inte heteronormativ, vilket innebär att utgå från heterosexualitet som norm. Tips på hur du undviker att vara heteronormativ: Fråga inte en tjej om hon har en pojkvän.

HBTH
(homo, bi, trans och hetero) Äntligen får de heterosexuella känna sig inkluderade och speciella. Det är tröttsamt att bli dunkad i ryggen av Göran Hägglund, associeras med vaniljsex och kärnfamilj.

HSV2
Könsherpes, låter kanske trevligare med HSV2? Hur som, det är ett vaccin på g.

Lektion 2: Relationer

HOMOÄKTENSKAP
Trots att begreppet lever kvar är samkönade äktenskap att föredra. I maj 2009 blev det lagligt. DN:s språkvårdare slår dock ett slag för enkönat. Men enkönat låter ju som motsatsen till tvestjärt. Vem vill använda det?

POLY
Polyrelationer är sexuella och/eller romantiska relationer som inkluderar fler än två personer. Poly kommer från grekiskan och betyder fler.

Lektion 3: Könsord

MÖDOMSHINNA
Bang! Där smällde pekpinnen över fingrarna. Det heter inte så längre, det heter slidkrans! Det finns ingen hinna, död åt dåliga myter. Förvirrad?
Läs Slidkranspraktikan på rfsu.se.

SNIPPA
Att fitta betyder fuktig sommaräng hjälper inte när det kvinnliga könsorganet ska namnges på förskolan. Men snippa flög med raketfart in i SAOL. Förhoppningsvis behöver vi aldrig mer höra framstjärt, eller ett nervöst ”där fram”.

Lektion 4: Byråkratispråk

MEPPAR
Member of European Parliament (Europaparlamentariker). Det vet ju alla som tar ”Fakiren” till ”Reppen” i Bryssel (det tidigaste morgonflyget mepparna tar till Bryssel).

MDG
Förkortning för Millenium Development Goals, FN:s millenniemål som lovar att halvera fattigdomen till 2015, men där reproduktiva rättigheter varit svåra att få upp på agendan. Att bekämpa mödradödligheten är dock ett mål.

ORDNINGSFÖRSEELSE
Det är ju olyckligt om en kvinna i en relation säger nej till sex och mannen ”kör på” ändå, sa kammaråklagare Rolf Hillegren, som menade att det mer liknar en ordningsförseelse. Det blev ramaskri och Hillegren fick sluta arbeta med sexualbrott.

Lektion 5: Identitet

FEMME
Betyder kvinna på franska och är en kvinnligt kodad attributstil, främst i flat-, trans- och queerkretsar.

BUTCH
Motsatsen till femme, ofta med lite macho klädstil och accessoarer.

BJÖRN
En hårig bög där skägget flödar. Har även en egen regnbågsflagga med ett tassavtryck i hörnet.
Läs Tomas Hemstads text i Ottar med tema Hår.


Politiskt korrekta uttryck är bra för att slippa trampa i klaveret. Och normer bryts, nya tankar börjar spira.

Tveksamt om det finns minus, men möjligen kan det bli för snårigt. Är en lokalvårdare egentligen en hygientekniker och var går gränsen?

Linda Israelsson

Bild: Daniel Fagerström

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2009)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.