Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Dyrköpta missfall, starka samveten och hatpolitikens Europa

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1 2014.

PISKRAPPDyrköpta missfall»Jag sa till dem att det är akut, att hon blöder. De frågade mig vem som ska betala.« Simona fick missfall i tredje månaden, och som EU-migrant har hon rätt till fri sjukvård i Sverige – om hon kan visa upp ett EU-försäkringskort. Men romer från Rumänien saknar inte sällan sådana kort, och då blir frågorna från vårdpersonalen tydligen om kronor och ören. 11 000 kronor, närmare bestämt. Ovärdigt, Sverige. ORGASMStarka samvetenI debatten om en barnmorska ska tillåtas vägra utföra vissa arbetsuppgifter av moralisk övertygelse går två sjuksköterskor som arbetar med sena aborter ut och säger »att hjälpa en kvinna att genomgå en abort är inte bara vilken arbetsuppgift som helst för oss. Det är ett privilegium« (Dagens Arena 11/2). Hjältar. HUVUDVÄRKHatpolitikens EuropaI Spanien inskränker regeringen kvinnors rätt till makten över sin kropp. Och i Frankrike växer homofobin och nationalismen i en europeisk Tea Party-rörelse som massdemonstrerar för »traditionella familjevärden«. De är emot »regeringens konspiration« och »gay- och genuslobbyn« som de menar hjärntvättar barnen så att de glömmer att de är pojkar och flickor.

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?