Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

En ny avhandling skildrar mansrollen inom den svenska hiphopen

Timbuktu är en av artisterna vars texter analyserats. Foto: Fredrik Etoall.

I en ny avhandling på Uppsala universitet har sociologen Kalle Berggren analyserat låttexter från ett fyrtiotal svenska hiphopartister. Bland annat skildrar avhandlingen den ambivalenta laddningen mellan män som ofta finns inom svensk hiphop.

I avhandlingen Reading Rap: Feminist Interventions in Men and Masculinity Research kommer Kalle Berggren bland annat fram till att relationerna män emellan präglas av en tydlig vilja att inte vara homosexuell, som kan symboliseras av begreppet ”No homo”.

Men samtidigt finns det ofta en laddning män emellan, där hiphoptexterna ofta beskriver nära relationer män emellan och hur rapparna älskar sina ”grabbar” mest.

Kalle Berggren visar också att manliga rappare tenderar att rappa mest om rasism och klassojämlikheter och att kvinnliga rappare oftare kritiserar sexism och mansdominans inom samhället och den svenska hiphopscenen.

Målet med avhandlingen är bland annat att vidareutveckla maskulinitetsforskning med hjälp av aktuell feministisk teori.

Avhandlingen går att läsa här!

Hugo Ewald

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?