Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

En underbar lekplats

Författaren och förläggaren C-M Edenborg ser en ljus framtid för sexig litteratur av halvkass kvalitet.

Intresset för erotisk litteratur har växt explosivt, år för år. Egentligen var det väl bara en fråga om tid innan den första erotiska bestsellern skulle komma. Att det råkade bli en kvinna som skrev en roman med S/M-motiv borde inte komma som en överraskning; E. L. James 50 Shades of Grey har nu sålt i 40 miljoner exemplar. Erotiken är en egen genre, som är betydligt äldre än deckaren och science fiction, men yngre än tragedin och komedin. Böcker som Ovidius Konsten att älska eller Boccaccios Decamerone hör till de äldsta klassikerna.

Men riktig fart tog inte genren förrän på 1700-talet, då »vänsterhandslitteraturen « rentav blev en maktfaktor. Den mest berömda av de författarna var Markis de Sade. På 1900-talet började även kvinnor skriva erotisk litteratur. Några av de mest berömda var Anaïs Nin, som skrev novellerna i samlingen Venusdeltat; Pauline Réage, som skrev den sadomasochistiska klassikern Berättelsen om O (1954); och Catherine Robbe-Grillet, som skrev romanen Bilden (1956), även den med S/M-tema.

Porrvallen bröts igenom runt 1970, då censuren avskaffades i västvärlden. Märkligt nog innebar detta snarast en nedgång för den erotiska litteraturen. Många ansåg nu att sexskildringar blivit så accepterade i vanliga romaner att det inte behövdes någon särskild genre för dem. Det var inte längre inom »erotican« som läsarna letade sexskildringar, utan i ruffiga deckare, avancerad chicklit och böcker som Grottbjörnens folk.

»Författare och läsare kan testa andra slags liv, andra slags njutningar, andra sätt att uppfatta världen och livet.«

Runt år 2000 väcktes intresset för den erotiska litteraturen igen. Kanske berodde det på att porren genom kabel-tv och internet började nå allt fler människor som därmed också började intressera sig för andra sexuella uttryck. Kanske berodde det på att allt fler kvinnor ansåg att de också borde få tillgång till yttre stimulans för sina ensamma nöjen. Kanske berodde det helt enkelt på att bokklubbar och internetbokhandlare gjorde det möjligt att köpa erotiska böcker utan att behöva stå i kassan och skämmas E. L. James knyter med 50 Shades of Grey an till Berättelsen om O och Bilden: den skildrar spelet mellan en ung förälskad kvinna som hamnar i klorna på en äldre man som dock samtidigt berusas av sin kärlek till henne. Ärkeromantiskt, klyschigt, lagom kittlande och effektivt till tusen. Det finns starka fördomar kring erotisk litteratur. Man har ansett att det är helt rimligt, om än en smula billigt, med böcker som riktar sig till kroppen för att framkalla rysningar (skräck), tårar (melodram), skratt (humor) eller adrenalinsköljningar (thrillers). Men man har inte ansett det rimligt med litteratur som riktar sig till de känsliga organ som döljer sig mellan läsarens ben.

Detta tycks ha ändrat sig. I mina ögon är det utmärkt: jag gillar texter som är fantasifulla, poetiska och rent fysiskt njutbara, och som dessutom inte har som sitt främsta budskap att världen är full av galna knarkare och fruktansvärda psykopater som borde utrotas av hederliga poliser. Frågan är vad som kommer att ske nu? Efter att Guillou och Mankell visade att deckare kunde bli globala fenomen började alla skriva deckare. När Stephenie Meyers Twilightserie visade att romantisk fantasy var ett framgångsrecept, började det krylla av efterföljare. Kommer vi att få se fler romantiska S/M-romaner? Utan tvekan ja. Kommer de att vara bra? Tveksamt.

Mitt tips är att fler borde intressera sig för klassikerna innan de sätter igång att skriva. Inom genren ryms så många uttryck och stilar: från det komiska till det existentiella, från det våldsamma till det smeksamma, från det psykotiska till det socialrealistiska. Den erotiska litteraturen är en underbar lekplats och experimentverkstad där författare och läsare kan testa andra slags liv, andra slags njutningar, andra sätt att uppfatta världen och livet – utan att någon far illa. Den kvinnliga läsaren kan få vara en masochistisk kejsare, ynglingen kan få vara en äldre, kåt kvinna, du kan få testa att åtrå djur och gudar, finna njutning i lidandet och helighet i överträdelsen. Därmed blir du en sexuellt rikare människa. Och vad mer kan vi människor hoppas av livet?

Carl-Michael Edenborg är idéhistoriker och författare. Han driver Vertigo förlag, som bland annat ger ut erotisk litteratur.

Texten publicerades i Ottar #3 2012. Beställ numret här!

Kom och lyssna på Carl-Michael Edenborg samtala med Ottars Kristina Lindquist på Bokmässan. Söndag 29/9 kl 11.00 i RFSU och Ottar monter B 03:62!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.