Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Enstaka galningar… eller?

Är vintersport samma sak som nationalism, elitism och en (manlig) arisk sundhetskultur? I pjäsen ”I Alperna” ställer författaren, Elfriede Jelinek, dessa frågor. De som pallrat sig igenom hennes omstörtande verk känner igen de återkommande beröringspunkterna: nationen som sexualiserad identitet, mannens rätt över kvinnan, skammen, och äcklet inför masskulturen. Vågar man tillstå en liknande känsla inför festorgien efter vinter-OS? Där vår identitet till slut ändå symboliserades av den vite (hetero) hockeymannen. Inget snack om den saken.

Vårens Ottar sätter nu kikaren mot moralen som nationellt ideal – och fångar upp skräpet som flyter in mot olika stränder: homofobin, anti-feminismen, främlingshatet. I den allmänna medierapporteringen tas dessa yttringar sällan på allvar, utan beskrivs snarare som enskilda infall av marginaliserade grupper.

De flesta av oss har ammats in i tron att vi lever i den bästa av världar. Att allt går framåt, så varför oroa sig? Det är möjligt. Gamla förlegade ideal kanske omöjligt kan överleva. Men är inte en backlash – måhända temporär – värd analysera? Ottar tycker det. Att kyrkor allierar sig med makten som aldrig förr, att homofober styr i Polen och att kvinnorna tagit flera steg tillbaka i de forna östländerna. Att drömmen om EU inte per automatik betyder jämställdhet och att kvinnors rättigheter ställs åt sidan för att de anses alltför kontroversiella. I flera artiklar blir glappet mellan den offentliga bilden av ett land – och verkligheten, alltför tydlig.

Efter decennier av svensk jämställdhetspolitik finns falluckorna även här, ovilja att jobba med könsrollsfrågor, från lekparken till näringslivets styrelserum. Ändå insisterar vi gärna i tron på en ständig framåtrörelse – och vems är i så fall ansvaret om utvecklingen går bakåt?

Ylva Bergman, redaktör

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.