Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Ett av seklets viktigaste verk

MUSIK Kvinnor och barn
Frida Hyvönen
(RMV Grammofon, 2016)

Kvinnor och barn kräver pauser. Den kommer med gråt. Och sedan långa samtal. Frida Hyvönens första album på svenska är en brutalt ärlig uppgörelse med livet och allt det andra som pågår. 46 minuters bekräftelse på oupprättade känslor och ett glasklart utpekande av orättvisa strukturer. Skivan handlar om såväl det stora allvarliga — sexuella övergrepp, självmord och misshandel — som det eviga — ensamhet, åtrå och kärlek.

»Skivan handlar om såväl det stora allvarliga – sexuella övergrepp, självmord och misshandel – som det eviga – ensamhet, åtrå och kärlek.«

Hyvönens dialekt förleder en snyggt att tro det är en norrländsk berättartradition av skrönor (tänk Torgny Lindgren) när skivan verkligen är den främsta skildringen om sprickorna i vår samtid. Jag får nästan uppfattningen att Frida Hyvönen missuppfattat hur man skriver låtar. Hon skriver inte alls som man ska, bäddar inte in händelser i metaforer och är inte ett dugg vag om personer och platser.

»Sakta blir melodierna lika omöjliga att radera ut som textraderna.«

Det finns ingenting hemlighetsfullt med Kvinnor och barn, och det är det totala blottläggandet som gör den så drabbande. Särskilt gäller det den sju minuter långa Fredag morgon, som beskriver ett förhållande som alla som varit i en destruktiv relation kan relatera till, så detaljrik att mannens identitet bara är en googling bort. Eller Alla vet att det är vackert i Paris. Där det förresten bara är att byta ut Paris mot »vacker villa« eller »perfekt stylad bostadsrätt« för att temat »bakom den vackra fasaden« ska bli allmängiltigt.

Hyvönens musikaliska historia utspelar sig bland progg och gamla kampvisor. Fjäderlätt och organisk soul. Tobias Fröbergs produktion följer texterna med varsamhet och respekt — klaviatur, stråkar och blås och pappa Hyvönen på nyckelharpa. De understryker, förstärker. Och sakta blir melodierna lika omöjliga att radera ut som textraderna.

På ett av seklets viktigaste verk.

Annah Björk

Frilansskribent och författare

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.