Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Ett gapande hål

Goldina Smirthwaite ondgör sig över väluppfostrade kvinnor och flåsande män.

”Deborah och 14 män. En svensexa urartar och den stackars strippan måste klara hela fyllegänget. ALLA tömmer sig i hennes mun.” ”Löpandeband-sex. Fyra främlingar radar upp sig för att tömma sig i tonårsmunnen.” ”Lolitan får två stakar i baken samtidigt. Lilla Tammie är bara 18 år och gör den hårdaste scenen i historien.”

Tre baksidestexter till vanliga mainstreamporrfilmer. För den som tror att just dessa texter är ovanligt kvinnofientliga är det bara att knalla ner till närmaste videobutik och bevisa sig om motsatsen. Detta är inte undantag i porren, utan norm. En norm som handlar om kvinnan som hål.

Om förmågan att penetrera kan innebära makt, är kvinnans hål inkörsporten till hennes underordning. Att bli penetrerad är symboliskt sett att bli degraderad, förödmjukad, satt på plats, vilket tydligt framgår av negativt laddade uttryck som ”fuck you”. Och alltför ofta kan man läsa nyheter om kvinnor som mot sin vilja blivit penetrerade av allt från penisar till flaskor, kryckor, nävar och basebollträn. Då blir penetrationen en inte bara symbolisk, utan även en smärtsamt konkret, sexualiserad maktdemonstration.

—–

Därmed inte sagt att inte kvinnor eller män skulle kunna njuta av att bli penetrerade. Men i heterosexuella relationer spelar män och kvinnor på olika villkor, både kroppsligen och socialt. Kvinnor kan inte onanera i andra människors kroppsöppningar på samma sätt som män. Tjejer kan inte ”dra över” killar på samma sätt som killar kan ”sätta på” tjejer.

Studier visar också att de flesta kvinnor inte uppnår orgasm enbart genom penetration. Kvinnan är helt enkelt inte lika sexuellt känslig i slidan (eller i något annat hål) på motsvarande sätt som mannen är känslig på penis. Och så länge könsmaktordningen i samhället består kommer penetration att definiera sexet, och kvinnor kommer att (behöva) eftersträva mäns gillande, eftersom män har makt.

Det innebär olika möjligheter för kvinnor och män att få orgasm, i och med att miljontals kvinnor världen över upplåter – eller tvingas upplåta – sina kroppsöppningar för att penetreras av flåsande män, som inte fattat eller har intresse av att göra ”det” på något annat sätt.

—–

För många kvinnors del är detta ständiga nötande av pitten mot diverse slemhinnor lika upphetsande som att bli knackad på ankeln med en tesked. Hur många väluppfostrade kvinnor (det ingår nämligen inte i fostran till kvinnlighet att helt enkelt vräka undan karln om man har tråkigt) har inte legat och önskat att det skulle gå för deras stånkande man så att de äntligen fick sova? Och hur många kvinnor har inte hjälpt mannen på traven genom att fejka orgasm? Ja, jag vet. Det är inte politiskt korrekt att ge en så otrevlig bild av sexualiteten.

Men vem tjänar på att den förtigs? Är det de uttråkade, påsatta kvinnorna eller de stånkande männen?

Någonstans i Spanien skulle det öppnas en bordell där kvinnor kunde köpa sex av män, berättade komikern Jay Leno i sin talkshow. ”Har de inga barer?” undrade han och publiken skrattade. För det vet ju varenda människa att kvinnor inte behöver betala för tillfälligt sex. Det räcker med att gå till en bar för att hitta en villig karl. Oavsett hur ful eller otrevlig man är besitter man ändå en kvalitet som män vill åt. Nämligen: hål.

Goldina Smirthwaite, genusvetare och debattör

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2006)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.