Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

”Ett hot mot vår säkerhet”

Så kallade den portugisiske försvarsministern det skepp som den holländska organisationen Women on Waves ankrat på internationellt vatten utför hamnen i Figurea das Foz. I september var Women on Waves i Portugal för att skapa uppmärksamhet kring landets hårda abortlagar. Och för att erbjuda medicinsk abort ombord.

Portugals försvarsminister vägrade att släppa in dem på nationellt vatten. Han sa att våld skulle användas om förbudet trotsades. Två krigsfartyg bevakade också det holländska skeppet.

I Portugal är abort tillåtet när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller om fostret är skadat. Men inte ens då är det säkert att sjukhusen, eller läkarna, vill bistå kvinnorna. Enligt Women on Waves utförs 20 000 illegala aborter om året i Portugal. 5000 kvinnor får årligen vistas på sjukhus för komplikationer. Landet har en usel sexualundervisning, trots att lagen kräver det. Antalet tonårsgraviditeter är också högst i Europa.

Women och Waves har tidigare besökt Irland och Polen, som också har strikta abortlagar. Men Portugal är det enda europeiska land som hittills åtalat och fängslat kvinnor som utfört aborter, eller vårdpersonal som bistått dem. Åtta års fängelse riskerar de som utför aborter.

– Tre kvinnor dör varje år på grund av misslyckade aborter. De som ställs inför rätta förnedras och hängs ut i media. Det är oacceptabelt i ett modern Europa, säger Cecilia Costa, portugisisk feminist.

I januari 2004 samlades 120 000 underskrifter in med krav på en ny folkomröstning i frågan. Men premiärminister Jose Manuel Durao Barrosso, som nu är ny ordförande för EU-kommissionen, vägrade hörsamma kraven.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.