Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

”Ett hot mot vår säkerhet”

Så kallade den portugisiske försvarsministern det skepp som den holländska organisationen Women on Waves ankrat på internationellt vatten utför hamnen i Figurea das Foz. I september var Women on Waves i Portugal för att skapa uppmärksamhet kring landets hårda abortlagar. Och för att erbjuda medicinsk abort ombord.

Portugals försvarsminister vägrade att släppa in dem på nationellt vatten. Han sa att våld skulle användas om förbudet trotsades. Två krigsfartyg bevakade också det holländska skeppet.

I Portugal är abort tillåtet när kvinnans liv är i fara, vid våldtäkt eller om fostret är skadat. Men inte ens då är det säkert att sjukhusen, eller läkarna, vill bistå kvinnorna. Enligt Women on Waves utförs 20 000 illegala aborter om året i Portugal. 5000 kvinnor får årligen vistas på sjukhus för komplikationer. Landet har en usel sexualundervisning, trots att lagen kräver det. Antalet tonårsgraviditeter är också högst i Europa.

Women och Waves har tidigare besökt Irland och Polen, som också har strikta abortlagar. Men Portugal är det enda europeiska land som hittills åtalat och fängslat kvinnor som utfört aborter, eller vårdpersonal som bistått dem. Åtta års fängelse riskerar de som utför aborter.

– Tre kvinnor dör varje år på grund av misslyckade aborter. De som ställs inför rätta förnedras och hängs ut i media. Det är oacceptabelt i ett modern Europa, säger Cecilia Costa, portugisisk feminist.

I januari 2004 samlades 120 000 underskrifter in med krav på en ny folkomröstning i frågan. Men premiärminister Jose Manuel Durao Barrosso, som nu är ny ordförande för EU-kommissionen, vägrade hörsamma kraven.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2004)

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?