Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

”Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU”

Europaparlamentet röstar i dag om en ny rapport kring sexuella och reproduktiva rättigheter i EU. Och motståndarna mot abort, preventivmedel och sexuell jämlikhet har mobiliserat.

Fokus i den så kallade Estrela-rapporten ligger på sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) inom unionen, men rapporten innehåller också en rad rekommendationer kring EU:s utvecklingsbistånd. Det är nu tio år sedan som parlamentet senast antog en rapport om SRHR.

– Jag skulle inte säga att den är nämnvärt mer progressiv än den tidigare rapporten, säger Johanna Westeson, europachef Center for Reproductive Rights.
– Den rapport som kom för tio år sedan var verkligen banbrytande, och eftersom det har hänt mycket internationellt sedan dess – människorätten har utvecklats – skulle man kunna vara tydligare, fortsätter hon.

Enligt Westeson har rapportens motståndare mobiliserat kraftigt inför dagens omröstning, vilket bland annat ska ha kommit till uttryck under en hearing i Strasbourg på måndagskvällen. Irene Donadio från IPPF European Network skriver i ett utskick hur konservativa parlamentariker ”gjorde helt galna uttalanden, och sig själva till åtlöje med sina förhistoriska åsikter”.

Claudio Morganti, italiensk parlamentariker för den nationalistiska gruppen EFD ska till exempel ha sagt att lesbiska, bögar och transpersoner är ”abnormala” och inte bör stödjas, eftersom ”Gud har skapat kvinnor och män för partnerskap, inget annat”.

Rapporten är ett policydokument som inte är juridiskt bindande, men den kan, enligt Johanna Westeson få stor politisk betydelse.
– Jag skulle säga att den får allra störst politisk betydelse om den inte antas, då blir det en stark markering att EU har tagit ett steg tillbaka. Om rapporten antas kan den bli ett viktigt verktyg för att ge SRHR en mer central roll inom EU, säger Johanna Westeson till Ottar.

Text: Kristina Lindquist


Läs mer

Draft report on Sexual and Reproductive Health and Rights

Uppdatering: Resolutionen återremitterades till utskottet, Wikström: ”Det är helt skandalöst”

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.