Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar

Första gången

Första gången är ett av de stora stegen in i den kollektiva vuxenheten. En initiationsrit som man antagligen kommer att minnas resten av livet. Men hur viktig var den? Är det en lika stor händelse idag som då? Ottar har frågat fyra personer.

Lars, 46: Det var verkligen halvdant

Först var det sjoket med alla heterosexuella annonser. På slutet kom de intressanta, där män söker män. Lars tog slutligen mod till sig och besvarade en sådan kontaktannons. Och nu skulle de träffas. Det var en het sommardag i en sömnig mindre stad och föräldrarna hade åkt till landet. Till hösten skulle Lars börja tredje ring. Lars var en ”blyg viol” i vanliga fall, men nu cyklade han till tåget för att möta mannen.

– Jag var samtidigt så hormonstinn i den här åldern och den ende homosexuelle jag kände till satt och stickade i stadsparken.

Mannen, som var ungefär tio år äldre, hade beskrivit sig själv som ganska attraktiv, blond och reslig. Den som steg av tåget var snarare rödlätt, något rundlagd och en aning salongsberusad. Trots besvikelsen vacklade Lars inte i sin föresats. Nu skulle det ske. Men han hoppades innerligt att ingen såg dem gå genom stan, han med cykel och mannen i släptåg.

Hemma i villan bjöd mannen på medhavd öl och snart hamnade de, som meningen var, i Lars säng. Debuten skulle genomföras. Lars hade längtat efter starka känslor och animaliska lustar. Men mannen låg där, liksom passivt. Eftersom attraktionen fattades hos Lars, och kanske även hos mannen, blev det inte mycket till förspel.

– Han fick ingen erektion och jag märkte att han skämdes. Han urskuldade sig, sa att han var trött och lite full och att han inte var så tjusig. Jag kände att jag hade övertaget och jag fick någon slags ömhet för honom. Jag fick väl utlösning men sedan gick jag och lade mig i teverummet och när jag vaknade på morgonen hade jag fått utlösning i sömnen. Jag minns att jag suckade lite uppgivet, det var verkligen halvdant.

Tanken var att Lars skulle följa med mannen på en kortare resa men nu ville han bara bli av med honom. Lars ljög ihop en historia om att han hade fått bråttom ut till sommarstugan.

– Jag cyklade iväg de två milen till stugan med en känsla av stor lättnad men jag tänkte också att är det inte mer än så här kan det lika gärna vara ett tag till.

Mannen skrev senare ett brev, där han ursäktade sig för det som hade hänt. Och ganska snart svarade Lars på en ny kontaktannons, där mötet blev bättre. Idag lever han i ett långvarigt förhållande med en man.

– Men visst hade det varit roligare om den första gången hade varit en kärlekshistoria, om jag inte varit så ensam med mina tankar, om initiationsriten hade varit mer fullödig. Jag kan sörja över att man som blyg homosexuell på den tiden inte kunde ha det så.

Joakim, 28: Ville göra rätt rent tekniskt

Joakim höll på att bli kär. För första gången skulle de träffas hemma hos henne. Det var enklare där, hennes mamma brydde sig inte som hans föräldrar gjorde. Han var 16 och hon var lika gammal.

De drack lite öl för att komma i stämning och hamnade på sängen. Joakim upplevde att det var hon som bestämde hur långt de kunde gå. De hade knappt rört varandra förut. Nu visade det sig att de skulle gå hela vägen. Joakim var så upphetsad att han inte förstod hur det gick till. Båda var halvnakna och något förspel var det inte tal om.

– Man blir så ivrig och upp över öronen kåt. När man får den där känslan är man bara ute efter en enda sak, tillfredsställelse. Innan hade jag ju bara tillfredsställt mig själv.

Tjejen visade var det fanns kondomer, ett ovälkommet avbrott.

– Det var inte det smidigaste jag gjort, att sätta på den.

Det var hon som dirigerade Joakim hur han skulle älska, framför allt att han inte skulle ha så bråttom. Hon ville att han skulle dra sig ur före utlösningen. Joakim har all förståelse för att hennes utbyte av samlaget kanske var magert. När han drog sig ur gled kondomen av.

– Jag minns att det kom på överkastet. Det var skönt att hon var erfaren, man ville göra det rätt rent tekniskt. Som kille i den åldern hade man sett porrfilmer och även om man vet att det inte är normalt sex som visas där vet man inte hur det ska gå till.

Att ha sex kändes som att göra något stort och vuxet, säger Joakim. De låg kvar i flera timmar och nu smekte de även varandra. Det var första gången Joakim fick röra vid någons bröst.

– Det var en helt främmande konsistens, mjukt liksom, det pirrade och jag blev kåt igen. Men samtidigt var jag så fumlig.

Plötsligt knackade det på fönsterrutan. Där stod pappan som hade letat rätt på Joakim, som hade sagt att han ”skulle vara borta ett tag”. Nu var klockan två på natten och han låg halvt avklädd på en säng.

Pinsamt var ordet, säger Joakim. Under tystnad följde han med hem och Joakim är tacksam över att pappan inte försökte sig på ett samtal.

Epilog: De träffades i två lyckliga veckor, tills Joakim en dag kom oanmäld hem till henne. En annan kille fanns där. Honom hade hon haft hela tiden, visade det sig. Joakim vände på klacken och de lyckliga veckorna försvann i ett nafs.

En tid därefter sökte hon upp honom. De hade haft oskyddat samlag en gång och nu sade hon att hon var gravid, med Joakim.

– Det var jättehemskt. Hur kunde hon veta att det var med mig?

Alarmet visade sig vara falskt. En sten föll från Joakims hjärta men fortfarande får han ångest när han tänker på den där tiden, och på henne. Det dröjde innan han återigen låg med en tjej. Idag är han gift och småbarnspappa.

Margareta, 69: Det var mycket kyssar

Margareta är änka med tre barn och flera barnbarn. Jag frågar henne om den första gången, om hur gammal ho n var.

– 19 år, svarar hon.

Hur länge hade du känt honom, är min nästa fråga.

En sekunds tystnad.

– Det var ingen han.

Som ung var hon en kaxig och självsäker person, berättar hon, ”säkert outhärdlig för omgivningen”. Med förakt tittade hon på de jämnåriga fjompiga tjejerna, som gick och svassade för killarna. Någon enstaka flirt hade hon haft, men så snart killen visat sig vara fumlig eller påflugen tappade hon intresset. Nej, Margareta ville ha någon att beundra.

Det blev Kajsa, hon fanns i bekantskapskretsen, var åtta år äldre och ville bli konstnär. En vårnatt kom att bli betydelsefull. De satt på samma säng och tittade ut på ett dramatiskt landskap med åskväder och valborgsmässoeldar. Något lika dramatiskt skedde mellan de båda, trots att de knappt rörde varandra. Emellan dem växte laddningen. Margareta längtade efter att sjunka in i Kajsa, berättar hon. De hade en hemlighet ihop – men ännu inte så mycket mer.

– Ordet homosexuell var så förbjudet, och så etiketterande.

För att få vara tillsammans tog Margareta plats på en bondgård. Kajsa följde med, hon skulle måla. De bodde för sig själva i en liten stuga. I det enda rummet stod varsin säng i varsitt hörn. Någon av de första nätterna blev så den allra första gången för Margareta. Hon är nästan säker på att det var hon som kröp ner till Kajsa.

– Det var inte främst en sexuell känsla, det var det totala sammansmältandet. Jag vet att jag tänkte: Varför måste det vara så mycket skinn emellan? Jag minns inte hur mycket genitalier det var med den första natten, hur mycket vi penetrerade varandra med fingrarna. Det var mycket kyssar men sedan stoppade man väl upp, jag var ju oerfaren.

Det blev morgon och Margareta vaknade med en hisnande känsla i bröstet. Hon skulle gå ut till sina sysslor, solen sken.

– Jag minns att jag tänkte: Idag måste världen se alldeles annorlunda ut!

Relationen varade i många år men Margareta identifierade sig aldrig som lesbisk. Efter Kajsa har hon haft flera långvariga relationer med män. Ibland har hon funderat över vad det kom att betyda, att hennes första kärlek såg ut så här.

– Jag är säker på att det var positivt. Det var så vackert och så stort, kärleken uppfyllde mig nedifrån och upp och utifrån och in. Jag har fått stor glädje av mitt sexuella liv. Det jobbiga har varit när jag velat mer än den jag har varit tillsammans med.

Skillnaden mellan att älska med en man eller med en kvinna tycker Margareta är liten, utom på en punkt.

– Jag har alltid haft problem med min identitet som kvinna. Som barn var jag en pojkflicka. Tillsammans med en man får jag även den biten bekräftad, att jag är kvinna.

Sarah, 18: Lättare att fortsätta än att säga nej

Första gången, asch, det var väl inget speciellt.

Sarah är kurd och född i Iran. Hon har ett odramatiskt förhållande till detta att ”förlora oskulden”. Att vänta till 25 när den Rätte kommer och strör rosenblad på sängen är inget hon tror på.

Nu var det sommaren efter första året på gymnasiet. Hon och en kille hade sagt ”hej” till varandra lite blygt under en längre tid. De började träffas mer regelbundet, utan att för den skull bli ihop. Och just denna kväll skulle de hem till honom och ”se på teve”. På något sätt, som hon inte kan förklara, kände sig Sarah beredd.

– Jag visste att det var nära. Jag tyckte om honom men jag var inte kär.

Han var tre år äldre och Sarah kände sig bekväm med honom. Han skulle inte göra något mot hennes vilja. Dessutom var han väldigt för tjust i henne, berättar hon. Och snäll.

De började kramas.

– Det var så lätt att fortsätta. Det var lättare att fortsätta än att säga nej.

Utan all dramatik, och utan stora känslor, hade Sarah så sitt första samlag. Kondom var ett krav från hennes sida, annars skulle hon inte göra det.

– Att det skulle göra ont var jag beredd på.

Men samtidigt som det gjorde ont var det avspänt, med plats för skratt. Hennes fokus var att de skulle ta det försiktigt. Hon kände inte så mycket, det hade hon heller inte väntat sig inför första gången.

– Och varför ska just den biten vara så stor, den utgör ju bara en del av det fysiska? Efteråt ville hon inte ligga kvar och gosa. På hemvägen tänkte hon ”oj, det hände, men resten av världen håller också på med det här”. Hon ringde en kompis, som var några år äldre, och berättade. Sarah och killen låg aldrig mer med varandra och en kort tid därefter gjorde hon slut. Det var som om känslorna klarnade, efter samlaget.

– Jag är en kräsen person och jag kan inte låtsas känna något jag inte känner. Sarah var inte helt oerfaren. Hon hade tidigare haft en romans med en kille som var betydligt äldre. De hade så att säga brutit ”kroppsvallen”.

– Det var första gången man blottade sig för någon. Det klickade fysiskt men inte mentalt mellan oss. Och han hade slutat med ”små lekar” långt tidigare.

Hon låg aldrig med honom.

– Hade jag gjort det hade jag nog ångrat mig efteråt – och känt mig mera som ett objekt. Där hade jag inte kontrollen.

När Sarah hör sig själv berätta säger hon:

– Jag låter kanske känslokall men jag har aldrig ångrat det första samlaget för egen del. Däremot har jag ibland känt ånger för att jag sårade honom, han var ju förälskad på riktigt.

Lilian Edvall

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2004)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.