Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Essä

Fejkar killar orgasm?

Att tjejer ibland fejkar orgasm är numera en allmänt accepterad föreställning. Men killar då? Är de alltid redo att skjuta och spruta? Stönar inte även männen ibland lite extra för husfridens skull? Och går killars fejkade orgasmer att prata om, eller är det tabu? Manne Forssberg förvånas över den kompakta tystnaden kring ämnet, och avslöjar något vi inte trodde att vi visste.

I de yngre tonåren var jag en sucker på sexspalter. Två saker återkom alltid: Killars och tjejers orgasmer. Jag lärde mig att killar kommer för tidigt men att det fanns tekniker att tillgå. Tänk på restskatten eller Ann Wibble och använd start- och stoppmetoden eller tredubbla kondomer.

Tjejer hade däremot svårt att få orgasmer fick jag veta. För att få slut på akten och för att inte göra partnern ledsen hände det att de låtsades få orgasm.

Ibland bekantade jag mig med frågeställningarna på ett mer handgripligt sätt. Mycket Ann Wibble blev det, och när en tjej verkade komma undrade jag alltid om det var på riktigt. Men det hände också att jag upplevde en motsatt problematik. Jag låg där och försökte och försökte, men orgasmen kändes oändligt långt borta. När jag utmattad drog mig ur hände det inte sällan att jag möttes av besvikelse och ledsnad från den jag hade sex med. Det kändes taskigt att inte kunna prestera bevis på min njutning.

För man vet ju hur en kille är. Alltid kåt och alltid redo för skjut och sprut. Det är klart att tjejerna som hade läst precis samma frågespalter som jag undrade vad de hade gjort för fel.

Utlösning och orgasm olika saker

Praktiserar man taoistiskt eller tantriskt sex slipper man oroa sig för uteblivna utlösningar. Då är det istället viktigt att få orgasm utan att spilla sin ”värdefulla saft”. Enligt lärans förespråkare är detta någonting man kan träna upp och man blir då förmögen till multipla orgasmer.

En vanlig missuppfattning är att mannens utlösning och orgasm är samma sak. I själva verket är det två olika fenomen, som oftast inträffar samtidigt. Det är utlösningen som gör att ståndet falnar. Kulminationen varierar från gång till gång men vissa män lider av det återkommande fenomenet anhedonisk orgasm – sädesuttömning utan orgasm.

Tjejers orgasmsvårigheter har normaliserats i tusentals sexspalter, medan manliga diton aldrig nämns. Det gör killarnas kulminationsproblem dubbelt tabubelagt. Dels är fenomenet okänt och dels ingår det i mansrollen att man alltid ska vara redo och kunna komma. Men kan killar fejka orgasm? I normalfallet gör ju orgasmen ett synbart och/eller kännbart avtryck.

Jo, det går utmärkt, visar det sig när jag frågar runt. Eftersom orgasm och utlösning är skilda fenomen, så kan man väl göra som tjejerna. Men vill man skippa andrologiföreläsningen i sänghalmen om skillnaden på orgasm och utlösning, får man vara snäppet mer kreativ.

Erfaren orgasm-fejkare

En sann auktoritet på området är Golge Jacobsson som i tv-programmet 100 höjdare utsågs till Sveriges virilaste 77-åring. Första gången vi pratar i telefon är han kortfattad. Han vill att vi ska vänta med intervjun tills hans hustru ska på bingo några dagar senare. Den gången blir det däremot ett långt samtal.

Golge berättar på sin utpräglade söderslang om gigolokarriären på Rivieran under 1950-talet, och att han har haft sex med alla kvinnliga hattmodister i Stockholm. Om hur hans restaurang Tulegården gick från 200 luncher till 900 luncher på nio år. Om bögar som fick titta men inte röra när han knullade. Om trettioåriga älskarinnor och om en fem år äldre fru som inte längre vill ha sex. Om mötet med bodybuilderkollegan Arnold Schwarzenegger vars kost skilde sig radikalt från hans egen lingröt. Om hur han förgäves försökte hjälpa Nacka Skoglund att ragga brudar på Nalen. Jag fyller tjugo sidor i anteckningsblocket innan jag lyckas skjuta in frågan om fejkade orgasmer.

– Jo du förstår jag hade en lägenhet i Midsommarkransen och en lägenhet i Gröndal på den tiden. Så jag lattjade med tjejer och bad dem komma hem till mig. Det kunde vara flera stycken och så satt vi där nakna och drack groggar och det. Man ska alltid vara naken förstår du. Det var ju omöjligt att komma med allihop. Men jag hade en förmåga att hitta på så jag stönade och frågade: Får jag lägga satsen på dina bröst? (När det var på riktigt sprutade jag i munnen). Så spottade jag på brösten och smetade ut det med handen. Jag tror inte att någon märkte, men en och annan kanske undrade hur jag kunde komma så mycket.

Varför fejkade du?
– Risken var väl att de skulle bli ledsna om jag inte kom.

Kan man inte säga till istället för att fejka?
– Jo, om man samtidigt ger komplimanger. Man kan säga ”du är så duktig i sängen så nu måste jag vila en stund. Vi kan väl bara ligga här och smeka varandra så kan vi fortsätta senare”.

– Nu för tiden dör jag nästan när jag kommer. Jag kan hålla på i flera timmar för jag har fortfarande bra kondition, men när jag kommer blir jag medvetslös. Jag tror att jag kommer fortsätta knulla tills jag dör. Det kanske låter fånigt, men jag vill dö i sängen när jag har sex med en kvinna. Men det kan ju bli känsligt för henne om man går och dör.

Vad tycker du om tjejer som fejkar orgasm?
– För mig gör det ingenting om tjejen låtsas. Dom vill väl hålla färgen. Men det märks. Man känner inga ryckningar. Jag märker alltid om tjejer kommer. Men man ska låta dom komma först. Det är viktigt.

Uteblivna orgasmer osynliggörs

Alla killar som jag har pratat med inför den här artikeln har någon gång haft svårt att få utlösning. Men på Google får man bara upp sammanlagt 32 träffar vid en sökning på ”utebliven utlösning” och ”försenad utlösning”. På så gott som varenda en av dem står att orsaken är fysiologiska problem, medicinering eller omskärelse. Aftonbladets sexexpert Linn Heed svarar en oroad flickvän att fenomenet beror på undermedvetna hämningar som kan lösas med hjälp av kravlösa samtal.

Det står ytterst sällan om de vanligaste orsakerna: Fylla, trötthet, avsaknad av kåthet och att man tycker att samlaget blir långtråkigt.

Det är häpnadsväckande att man finner så lite information om något som påverkar så många killar och tjejer. Inte konstigt att partners bli ledsna om alternativen är att de är dåliga i sängen eller att killen som just drog sig ur lider av psykiska och fysiologiska störningar.

Om sexspalterna hade tagit upp variabiliteten i mäns orgasmupplevelser och den skiftande förmågan till utlösning så skulle också situationen för mig som tonåring varit annorlunda. Partnerns ögon och pojkrummet vi låg i skulle inte ha varit fyllda av besvikelse. Och jag skulle knappast behövt skämmas så mycket över att inte komma.

Manne Forssberg, föreläsare, frilansskribent och författare till boken Kukbruk

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2006)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.