Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Feministisk delseger i Colombia – abort tillåts i vissa fall

– En seger för Colombias kvinnor ojämförbart med något annat i vårt land, säger advokaten och feministen Monica Roa, som har lett kampen för rätten till abort.

I november 2005 utmanade Monica Roa författningsdomstolen i Colombia. Hon krävde att domstolen skulle förklara att abortlagen stred mot Colombias författning. Och nu har hennes långa och envetna kamp för rätten till abort gett resultat. Den 10 maj röstade Colombias högsta domstol igenom det efterlängtade beslutet att en kvinna får genomgå abort vid graviditet orsakad genom våldtäkt och incest, eller ifall kvinnans eller fostrets liv är i fara.

RFSU var en av många organisationer som stöttade Monica Roas krav och skrev en så kallad amicus curiae – en uppmaning till domstolen.

Abort har tills nu varit totalförbjudet i Colombia. Fri abort är dock fortfarande förbjudet. Både kvinnan som genomgår en olaglig abort samt läkaren som utför den kan dömas till fängelse. Enligt beräkningar utförs cirka 400 000 olagliga aborter om året i Colombia.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.

Krönika

Det finns ingen återvändo

Professor Mohammad Fazlhashemi om hur den feministiska revolutionen i Iran banar väg för frigörelsen.