Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Fertilitetstest för män

Redan nästa år kan SpermCheck, ett fertilitetstest för män, bli möjligt att köpa över disk i flera länder, enligt Push Journal.

– Det är enkelt, billigt, korrekt och kan göras privat, säger dr. John Herr, forskare på Universitetet i Virginia, USA och upphovsman till SpermCheck.

Testet kontrollerar ett särskilt spermaprotein och kan genom det avgöra hur många spermier mannen har. 20 miljoner spermier per milliliter, eller mer betyder att mannen är fertil. Män med mindre än 1 miljon spermier per milliliter räknas som infertila.*

Den största marknaden antas vara män som vill bli pappor. Av de 37 miljoner amerikanska paren i barnafödande ålder har cirka 7,4 miljoner fertilitetsproblem. Oftast testar paret om det är kvinnan som har problem trots att 40 procent av männen är infertila.

* Det går att få barn med färre antal spermier. Men blir det svårare att göra en kvinna gravid ju mer man avviker från 20 miljoner.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?