Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Fler än någonsin har möjlighet till bra familjeplanering

Mammor i Malawi som väntar på familjeplaneringsservice. Foto: Lindsay Mgbor/Department for International Development

Enligt en ny rapport från FN-oganisationen Family Planning 2020 har aldrig så många människor haft tillgång till moderna preventivmedel som nu.

Family Planning 2020, en FN-ankuten organisation som är ett globalt partnerskap mellan olika organisationer, har som mål att 120 miljoner »kvinnor och flickor« år 2020 ska ha tillgång till information, service och medel som underlättar familjeplanering, det vill säga möjligheten att själv bestämma huruvida en vill föda barn eller inte. Family Planning 2010 har sina fokusländer främst i västra Sydamerika, södra Asien och Afrika.

– Det kommer inte bli lätt att hålla löftet. Vägen till 2020 är lång och snårig. Men när vi når vårt mål vet jag att vi kommer att stå miljoner människor tillsammans och stolt blicka tillbaka på vad vi uppnått, skriver Valerie Defillip, generaldirektör på Family Planning 2020.

Enligt den nya rapporten, som berör åren 2013-2014 använder 8,4 miljoner fler personer som kan bli gravida sig av moderna preventivmedel än vid organisationens grundande 2012. och 77 miljoner oönskade graviditeter har hindrats sedan dess. Enligt rapporten har detta också inneburit att 125 000 personers liv har räddats.

Rapporten i sin helhet går att läsa här!

Hugo Ewald


Läs mer

”MPT:er på väg att bli ett fullvärdigt alternativ till kondomer”

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.