Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Flygbolag inför tredje kön på flygbiljett

SVERIGE/INDIEN. Efter att Ottar rapport i februari 2011 publicerade en intervju med Bishnu Adhikari, 22, världens första medborgare att registrera ett id-kort med ett tredje kön, statuerar nu flygbolaget Jet airways exempel. Det var inför att Bishnu Adhikari ska medverka på ett möte inom hbt-nätverket Alliance in South Asia som samordnas av RFSU i Calcutta i mars, som Tranås resebyrå på RFSU:s begäran efterfrågade en tredje könskategori på flygbiljetten. De skickade även Ottar rapports artikel till flygbolaget.

– I bokningssystemen finns bara Mr och Ms, men vi frågade huvudkontoret i Indien och de sa ok, säger en representant från Jet Airways generalagent i Sverige.

På Bishnus biljett står nu TG, Third Gender. Enligt flygbolaget och Tranås resebyrå kan det vara första gången detta händer, och det kan bli något som Iata (The Air Transport Association) får ta upp.

– Det kommer säkert dyka upp fler sådana förfrågningar och bli mer och mer vanligt, säger representanten från Jet Airways svenska generalagent.

Lena Lennerhed, ordförande för RFSU, kommenterar beslutet:
– Det är glädjande att företag som vi jobbar med är så tillmötesgående, snabba och flexibla.
– I ett större perspektiv är det en detalj, men ett litet steg på vägen för transpersoners rättigheter, säger hon.

Text: Carolina Hemlin
Bild: Jonas Gratzer


Läs mer

Bishnu är först med tredje kön i passet

Om RFSU:s samarbetsprojekt hbt-nätverk Alliance in South Asia

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.