Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Debatt

Fram för fler tabun

Varför inga funktionshindrade på bild?

Hej! Som funktionshindrad undrade jag varför temat kroppspolitik inte har någon artikel om funktionshinder. Men det gör inte så mycket – man kan inte ha med allt. Däremot blev jag besviken på bilderna. Omslagsbilden och bilden med strap-on hade sina poänger, men en del andra bilder hade lika gärna kunnat vara i ett herrmagasin som Slitz. Tänk om det varit funktionshindrade på bilderna i stället, var det någon som tänkte den tanken?

NK

Redaktionen svarar:

Hej NK, tack för dina synpunkter! Det fanns idéer kring artikar om funktionalitet, vi har skrivit en hel del om funktionshinder och sexualitet förut (t ex Ottar #4 2005 tema ”Funkis”) men du har rätt i att en artikel om funktionshinder skulle fyllt sin plats i temat. Bilderna var framtagna i samarbete med en fotograf med syfte att leka med könsroller och attribut.

Det ser alldeles strålande bra ut med nya formen. Lika imponerad som vanligt av hur ni lyckas vrida ett ämne till att både bli personligt nära och politiskt stort. /Jocke

Fram för fler tabun

BDSM är bättre bortom politiskt korrekt upplysning och interna klubbar.

Cronström talar väl om öppenhet och tolerans. Men är det något åren på Darkside.se (nätforum för sadister och masochister, reds anm) har lärt mig så är det att BDSM är ytterst villkorat. Det skall vara något gulligt och vattenkammat – rättning i leden anbefalles!

Ökad öppenhet leder inte automatiskt till ökad tolerans, ens på lång sikt. Mirakelkuren massmedia betackar jag mig för. Ty när man behandlar BDSM som en gullig grej blir det nästan alltid freakshow, från DN till Tv3. Jag missunnar inte folk att känna sig farliga när de går på klubb med en kjol av piskor som de delar ut icke-smisk med. Men de posörerna är inte represenatitva för majoriteten av BDSM-utövare.

Angående det Cronström skriver om nazisternas mordbrandsförsök på Göteborgsklubben så finns det en enkel lösning: Förbättra rättsväsendet och höj straffsatserna – man kommer även åt dem som vandaliserar porrbutiker. Men det andas inte PK, eviga upplysningskampanjer är däremot det.

”Latexryttare”
en man som anser att perversioner trivs bäst i vardagen, långt bortom klubbar och flaggviftande

Xzenu Cronström Beskow svarar:

Öppenhet är att föredra

På det stora hela är öppenhet kring BDSM med bred marginal att föredra framför något annat. Detta innebär inte att det är något oproblematiskt. Tvärtom finns det många problem, varav de som signaturen Latexryttare tar upp är två av de värsta: massmedia-freakshow, och inskränkta normer i subkulturen (BDSM-kulturen, reds anm). Båda dessa problem är dock baksidor av processer som i sig är positiva.

Tonen i massmedia blir allt eftersom utövare av BDSM syns och accepteras mer respektfull, mindre fördomsfull och mindre skandaliserande. Debatten inom subkulturen strävar efter att bygga upp nyanserad kunskap och etik så att BDSM ska kunna levas ut så långtgående som möjligt – på alla inblandades villkor, utan att någon far illa på allvar.

Därför är det okej att detta försvårar för till exempel tabufetischister. Däremot är det beklagligt att människor, även inom subkulturer, gör eftergifter för andras fördomar och även själva har fördomar. Att se ner på andra för att höja sig själv är tyvärr allmänmänskligt.

Xzenu Cronström Beskow
beteendevetare och aktiv i RFSU Göteborgs BDSM-grupp

Har läst BDSM-sidorna i nya Ottar och tycker att det blev väldigt bra. Olika röster kommer till tals. Det är bara den unga kvinnan som inte är helt nyanserad, men hon bidrar däremot med något annat, nämligen synen på BDSM som subversivt och feministiskt sex. /Helena

Fler artiklar