Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Frihetstörst

Sverige, we’ve got a problem. En fredagskväll i början av september hittas en 16-årig tjej, medvetslös och gravt spritförgiftad, lämnad av sina kamrater i en offentlig park i Stockholm efter en urartad nollningsritual. Hon var nära att dö. I medierna läser vi nästan dagligen larmrapporter om ökande alkohol- och drogmissbruk bland ungdomar, fler dödsolyckor på grund av rattfylla eller undermålig vård för barn till landets många missbrukande familjer. I många sexualbrott och misshandelsfall är alkohol eller droger en bidragande faktor.

Vi dricker ofantligt mycket i Sverige. Bara de senaste åren har alkoholförsäljningen ökat med över sex procent. I den offentliga debatten är rösterna för att statens monopol på alkohol ska avskaffas starkare idag, än för bara fem år sedan. För det är ju hemskt okontinentalt att inte kunna köpa en flaska vin i matbutiken. Och det kan man ju tycka, men vad skulle det innebära? En ny rapport från Folkhälsoinstitutet har undersökt vad som skulle hända om Sveriges monopol på alkohol avskaffades. Författarna menar att konsumtionen skulle öka dramatiskt, med katastrofala följder för folkhälsan. 1 500 fler dödsfall, 16 miljoner fler sjukskrivningsdagar, och 14 000 fler misshandelsfall per år, beräknar de. Den individuella friheten står mot folkhälsan.

Ok, vi kan inte skylla allt på alkoholen. Bakom öldimman simmar konservativa könsroller, sociala problem och normer som styr vårt beteende. Men berusningen i sig har en stark dragningkraft som är svår att bortse ifrån, där alkohol är lika med tonårsrevolt, fest, avkoppling, sex, utlevelse och frihet. Och frågan som väcks är – skulle den sexuella revolutionen ha ägt rum om det inte funnits rödtjut?

Ylva Bergman och Carolina Hemlin
Chefredaktörer

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2007)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?