Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Fyra favoriter

Ulrika och Erika Larsson driver Normal förlag, som ger ut homo/queer litteratur ”för alla som inte tycker heterosexualitet är ett måste”.

Onormala normer

Hetero av Sandra Dahlén

Behöver det sägas? Smart, klokt och livsviktigt. Om normen på ett onormalt vis. Sandra Dahlén lyckas med det svåra att förklara utan att vara tråkig. Och hon guidar så fint genom heterokulturen. Vi lärde oss massor!

Ett svart hål i historien

Farfar var rasbiolog av Eva F. Dahlgren

En smärtsam resa i spåren av en avgudad och skrämmande farfar. Även Dahlgren är på jakt efter normen och hamnar mitt i ett svart hål i den svenska historien. Hennes farfar var rasbiolog, och umgicks med män som åkte runt och mätte folks skallar. Välskrivet och fruktansvärt jobbigt.

Dallas möter Hedebyborna

Fotbollsfruar (ITV)

Några säsonger av denna hypade brittiska teveserien har redan gått i svensk tv. Vi väntar ivrigt på nya. För er som inte står ut, utan vill stilla er nyfikenhet pronto, finns omgång 1 till 4 förstås på dvd. Det här är mumma för alla som intresserade av problematiserad heterosexualitet och bra såpadramaturgi. Dessutom – sexualpolitiskt medvetna spår genom hela serien. Här lyfts intersexualitet upp, liksom problemet med homofobin inom fotbollsvärlden. Underhållning på hög nivå, parat med patos. Dallas möter hedebyborna.

Ett lättsamt måste

Trekant av Mian Lodalen

Det finns inga ursäkter för att inte ha läst den här romanen. Den finns i pocket, är lätt att bära med sig och är varje medmänniskans räddare i nöden. Du behöver varken medvetandehöjande kurser eller skratterapi. Och bäst av allt: det finns en del ett om du inte redan har läst den – Smulklubbens skamlösa systrar.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?