Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Gott nytt år — vad händer 2010?

Häng med i sexualpolitiken to come, Ottar listar de brännheta frågorna du ännu inte vet att du kommer att bry dig om. Ta chansen att bli först!

Lektion 1: Objektifierade män

Manboobs på stan? Bara kvinnobröst i badhuset blev regelrätt 2009. Att det sneglas på och fantiseras om nakna mansbröst på stränder och vid bassänger är det ingen som säger något om. Sexualisering av mäns bröst finns inte i det offentliga rummet idag. Men nu kommer det. Snart vågar vi kanske erkänna att vi går omkring och fluktar efter platta bringor med bröstvårtor.

Lektion 2: Snuskigheter

Queer porr fortsätter att göra succé. Det debatterades om Dirty Diaries i var och varannan svensk media under hösten. Feministisk porr genom mobilkamera. Vill vi ha den? Och ska porren onaneras till eller skapa politisk diskussion? Det ena utesluter inte det andra säger regissörerna. Med oreglerat innehåll men utan manlig blick väntar vi med spänning på PK-sex i DD2.

Lektion 3: Sex på schemat

Unga gör i alla fall som de vill – ge dem kunskap. Volvo har flyttat utomlands och Ingmar Bergman är död. Men det här med sex, det är svenskarna fortfarande världsbäst på. Tror vi ja. Lärarna lär sig inte om sex och både elever och experter kräver ändring. Ungdomar har sex på alla möjliga vis. Eller inte alls. Hjälp dem att må bra fysiskt och psykiskt oavsett vad de väljer att göra. Låt lusten bestämma, men värna moral och omtanke om varandra.

Alla ska med! Inkludera alla i sexualundervisning – på sikt. Men först behövs specialinsatser för att inkludering ska bli möjlig. SFI (Svenska för invandrare) är en verksamhet där olika kulturer möter det svenska samhället. Successiv inslussning är nödvändig.

Lektion 4: Det är hela världen

Bomber och granater inte det farligaste i krig. Folk slutar inte att föda barn eller ligga med varandra när det blir krig. Världshälsoorganisationen, WHO, och FN:s befolkningsfond UNFPA har bestämt att de nu officiellt är för sex- och förlossningsfrågor. Om volontärarbetarna får uppbackning av jättarna på freds- och konflikthimlen kanske kvinnor som flyr ifrån att bli ihjälskjutna slipper dö när de tvingas föda längs vägkanten.

Bögbröllop och flatfängelse. Medan svenska bögar och flator får gifta sig, till och med i kyrkan, stramas redan hårda hbt-lagar i Uganda åt. Helt i oenlighet med mänskliga rättigheter. Men unga hbt-aktivister är uppfinningsrika och modiga som få. I Uganda, Bangladesh och Kenya byggs nätverk inom och över gränser. De stöttar varandra och använder kryphål i lagen för att lobba för sina rättigheter.

Lektion 5: Juridik

Smittskyddslagen funkar inte. Aids är en hemlig sjukdom. Vården råder smittade att hålla tyst. Lagen säger berätta. Annars: fängelse direkt – utan att passera gå. Fostren som smittades i mammas mage och föddes med hiv är i 20-årsåldern nu. De har inga förebilder. Hur klarar man av ett normalt liv som hiv-positiv? Svaret finns inte i det offentliga rummet. För ingen törs leva öppet med hiv.

Lektion 6: Transfrågan

Pest eller kolera. Utredningen som gjordes på initiativ av förra regeringen föreslog att personer som vill byta kön ska genomgå tvångskastrering istället för tvångssterilisering – som de måste göra nu. RFSU och RFSL vill inte ha något av det, och har föreslagit det för FN. Var på regeringskansliet utredningsluntan ligger och samlar damm är det ingen som vet. ”Det bereds”, hävdas det.

Lektion 7: Familjepolitik

Mamma, pappa, barn? Ja, det verkar så. Ensamstående personer får adoptera, men inte insemineras. Man får vara ensamstående förälder åt ett barn som fötts av någon annan, men inte åt ett barn man själv fött. Det tycker i alla fall Göran Hägglund. Tur för honom att han hittade en fruga, och inte en gubbe. För skaffa sig surrogatbarn i Sverige får man inte heller. Birgitta Ohlsson (fp) motionerar på friskt i riksdagen – och förespråkar termen ”värdmödraskap” – men regeringen är återigen tyst i frågan.


Det blir ett nytt år nästa år också. Ge löften, ta nya tag, lägga det gamla bakom sig. Det är lika lustfyllt varje gång!

Nyår innebär mest en massa lögner. Folk lovar allsköns dynga som de aldrig håller. Få förändrar sig dock utan de flesta slirar på …

Helena Björk

Bild: Daniel Fagerström

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2009)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.