Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Grattis Australien!

I Nepal och Pakistan och Sydafrika är det möjligt att kryssa i en tredje kategori förutom ”M” för man och ”F” för kvinna i sitt pass. Nu har även Australien gjort det möjligt att kunna välja könstillhörighet ”X”.

Transpersoner världen över har länge drabbats av problem och diskriminering i passkontroller där de blivit stoppade på grund av att deras könstillhörighet i passet inte överensstämmer med deras utseende. Det ville australiska utrikesdepartementet ändra på och införde därför kategorin ”X” där könet är obestämbart.

Tidigare var enda möjligheten för en transperson att få byta till det motsatta könet efter ett kirurgiskt godkännande och då endast ha möjlighet att väja kategorierna man eller kvinna. Nu kan australier istället välja att tillhöra det kön de känner att de tillhör, utan någon typ av kirurgiskt ingrepp.

Senator Louise Pratt är Australiens första parlamentsledamot med en partner som är transperson och säger att regeländringen är ett ”stort steg framåt” till australiska radiokanalen ABC.


Läs mer

Läs om när Ottar träffade Bishnu Adhikari, Nepals första medborgare som fått registrera ett id-kort med ett tredje kön.

Pakistan inför ett tredje kön.

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?